Jórészt függetlenek és kormánypártiak sikerét hozta az újabb időközi választás

Az ellenzék most Dunaújvárosban szenvedett jelentős vereséget.

2022. július 4., 06:32

Szerző:

Vasárnap 27 településen választottak polgármestereket, illetve több helyen helyi képviselőket is. 

A Népszava gyűjtése szerint nagyobbrészt függetlenek nyertek. Így Baranya megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye tíz településén kizárólag függetlenek győztek. 

A Somogy megyei Őrtilosban viszont a fideszes Kelei Zita nyerte a polgármester-választástű, ahol a képviselő-testület négy tagját is megválasztották.

Ellenben Berta Levente László függelten jelölt nyerte a haláleset miatt tartott időközi polgármester-választást a Tolna megyei Alsónánán, ahol 209 szavazattal maga mögé utasította a Fidesz-KDNP színeiben indult Kollár Mátét.

Nógrád megyében három településen tartottak időközi választást: Vanyarcon a független Szabó Sándor lett az új polgármester, akit a tavaly decemberben elhunyt Hrncsjár Mihályné (Fidesz-KDNP) utódjának választottak meg. Itt a kormánypártok most nem indítottak senkit.

Nagylócon, csakúgy, mint a 2019-es választáson, ezúttal is Szalai Gábort választották meg polgármesterré. A függetlenként, de a Fidesz-KDNP támogatásával indult Szalai Gáborra 680-an, a független Hegedűs Sándorra 178-an szavaztak. 

Hugyag községben is feloszlatta magát egy éve a képviselő-testület. A polgármester-választást a független Baranyai Béla nyerte 143 szavazattal, s a rajta kívül induló három jelöltet, közöttük egy Fidesz-KDNP-s indulót is, nagy többséggel utasított maga mögé. A négy új képviselőt 14 jelölt közül választották meg.

Dunaújvárosban viszont éppen a Fidesz-KDNP jelöltje győzött a 2. számú egyéni választókerületben: Lőrinczi Konrád 485 szavazatot kapott, míg az összellenzéki Rajta Újváros! Egyesület jelöltje, Novák Istvánné 379-et. Rajtuk kívül még három jelölt indult, Badó Péter (Mi Hazánk) 20, Gebei Bálint (független) 12, Hum János (független) 11 voksot szerzett. Az időközi választásra azért volt szükség, mert tavaly áprilisban az addigi képviselő, Utassy Éva (Rajta Újváros! Egyesület) meghalt. Utoljára, 2019 őszén mind a tíz körzetben az összellenzéki jelöltek győztek, a Fidesz-KDNP-nek négy képviselői hely jutott a kompenzációs listáról.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy település közül kettőben függetlenek, míg kettőben a Fidesz-KDNP jelöltjei nyerték a voksolást.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászárokszálláson a független Antal Péterné Szerző Ildikó lett a polgármester. Tiszavárkonyban szintén a független jelölt nyerte a polgármester-választást, megelőzve többek között a Fidesz-KDNP jelöltjét is.

Veszprém megyében két településen tartottak időközit, mindkét helyen független jelöltek győztek – írja a lap.

(Kiemelt kép: Nagykanizsa, 2022. április 3. Szavazókör felirat a Nagykanizsa Központi Óvoda Kossuth téri Tagóvodában az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án. MTI/Varga György)