Jordán Tamás: Jelenleg hiányzik Magyarországból a szeretet

Jordán Tamás elszavalta József Attila A számokról című versét is az '56-os megemlékező beszéde után.

2021. október 23., 19:00

Szerző:

Tizenhárom évesen Jordán Tamás is ott volt a Sztálin-szobor ledöntésénél. Az ellenzéki pártok 1956-os megemlékezésén erről és az ez előtti időszakról is mesélt a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész. „A környezetemben mindenki, az apám, az anyám, a nagyapám és a nagyanyám is félt. Nem lehetett tudni, mikor és kire zúdul rá a hatalom” – mondta.

„Ott voltam '56 délelőttjén, mikor az a lelkes és hatalmas tömeg kiáramlott a Műegyetemről” – emlékezett vissza. Mint mondat, azt látta a fiatalokon,tovább nem akarnak félelemben élni. „Ma is emlékszem a tekintetükre. Ezekben a szemeben nem volt félelem, csak hihetetlen elszántság. Nem lehetett, nem velük tartani” – tette hozzá. Jordán Tamás felidézte a szobor ledöntésének pillanatát is.

„Nagyon nehezen birkóztak meg a szoborral. Elszakadtak a drótkötelek. Végül, mikor a csizma magasságában elvágták a szobrot, sikerült ledönteni. Ekkor száz meg száz ember tört ki örömujjongásban” – mesélte és mint mondta, ez élete egyik legnagyobb élménye, és nagyon nehezen tudja szavakba foglalni a tömegen akkor eluralkodó örömmámort. „Mindenki testvére lett mindenkinek” – mondta.

„Az emberek nem akarták elhinni, mi történt. A szabadságról akkor még nem volt fogalmuk, de azt már tudták, milyen nem kiszolgáltatottnak lenni” – vélekedett. Jordán Tamás elmondta, néhány hete hasonló érzéseket keltettek benne az ellenzéki előválasztás szavazói. „Az emberek azt üzenték egymásnak, van esély arra, hogy másképp éljünk.” Mint mondta, szeretné, ha ismét olyan egység legyen a magyarok között, mint a Sztálin-szobor ledöntésénél volt.

„Hiába a szeretet a kereszténység első számú, kötelezően betartandó parancsa, Magyarországból jelenleg hiányzik a szeretet” – mondta, majd hozzátette: „Szeretet nélkül nem lehet élni. Vigyázzatok az összefogásra.” József Attila 1924-ben írta meg A számokról című versét, amit Jordán Tamás elszavalt a tömegnek a beszéde után. Mint mondta, azért ezt a művet választotta, mert úgy érzi, József Attila 2021-nek, egyenesen nekik írta.

(kiemelt kép: Jordán Tamás beszédet mond az Egységben a szabad Magyarországért! megemlékezésen 2021 október 23-án. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)

 

14:06

Szombattól az északi szakaszon, a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között a hétvégéken is jár a 3-as metró, míg a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között pótlóbuszok közlekednek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel. A felújítás várhatóan májusban fejeződik be.