Jönnek a zivatarok, marad a hőség

Marad a hőség, a 39 fok sem kizárt, éjjel sem hűl le eléggé. 

2023. július 17., 07:23

Szerző:

Sok napsütésre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhők mellett. Főként az ország északi, északkeleti részein lehetnek elszórtan záporok, zivatarok, amelyeket akár felhőszakadás is kísérhet – írja az OMSZ időjárás-előrejelzése. Ugyanakkor kisebb eséllyel és számban máshol is kialakulhatnak ilyen csapadékgócok. A nyugatira, északnyugatira forduló szél több helyen megélénkül, zivatarok környezetében akár viharos lökések is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 fok között várható, de délkeleten egy-egy helyen 39 fok sem kizárt.

Késő estére 22 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet.

Ma elsősorban és nagyobb számban az ország északi felén, a nap második felében lehetnek zivatarok, de elvétve másutt sem lehet kizárni kialakulásukat. A zivatarokhoz viharos széllökések (ált. 60-80 km/h), jégeső (jellemzően 1-2 cm), helyenként felhőszakadás (> 25-30 mm) is társulhat. Az északkeleti tájakon késő délutántól – nagyobb bizonytalanság mellett – heves zivatar előfordulására is van esély nagyobb méretű (> 2-3 cm) jég és károkozó szélroham (> 90 km/h) kíséretében.

Jelenleg számottevő fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal.

Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad.

Érdemes a szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni, akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy kisfiú játszik a szökőkútnál a kánikulában a Szabadság téren 2021. június 22-én. Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el a kánikula miatt. MTI/Bruzák Noémi)

12:03

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.