Jön a hidegfront, hozza magával a zivatarokat is

Azért általában 23 és 29 fok között marad a nappali hőmérséklet, az északnyugati tájakon ennél kissé hűvösebb is lehet.

2023. június 23., 17:16

Szerző:

Egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő képződés és a késő délutáni, kora esti órákban már egy érkező hidegfront előtt kialakulhatnak záporok, zivatarok, de ekkor délnyugat, dél felől egyre több helyen fordulhat elő zivatartevékenység a nyugati országrészben. A zivatarok éjszaka északkelet felé haladnak, közben délnyugat felől szűnik a csapadék. Főleg a délnyugati, déli részeken heves zivataroknak is van esélye, amelyeket nagyméretű jég és károkozó szélrohamok kísérhetnek – jelenti az Országos Meteorológiai Intézkedés.

Szombaton több órára kisüt a nap, de sok gomolyfelhő képződik, illetve fátyolfelhők is lesznek felettünk. Ekkor elszórtan várható zápor, zivatar az ország keleti felén. Délutántól egyre nagyobb területen északnyugatira, északira fordul a szél és helyenként megerősödik, szombaton a Dunántúlon és a Bodrogközben erős, Sopron környékén viharos lökésekre számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában:

Eseménytelen, nyugodt, napos idő csak kontinensünk délkeleti és délnyugati területein uralkodik. Ezen területek felett ugyanis magasnyomású rendszerek terülnek el. A hőmérséklet ezeken a területeken 30 fok felett alakul. Észak felé haladva azonban ciklonok okoznak rendkívül változatos időjárást. A Skandináv-félszigettől egészen Lengyelországig frontrendszer húzódik, lokálisan 20-30 mm-t meghaladó csapadék hullik belőle.

Azonban Európában jelenleg a középső részeken a legaktívabb a légkör: egy ciklon hatására Németország és Csehország területén több helyen alakultak ki heves zivatarok, zivatarrendszerek az említett légörvény melegszektorában és hidegfrontja mentén. A zivatarokat károkozó szélrohamok és nagyméretű jég kísérte.

A Kárpát-medence térségét továbbra is szubtrópusi eredetű, forró levegő tölti ki. Este az előbb említett ciklon hidegfrontja fut rá a labilis levegőre, többfelé alakulhatnak ki zivatarok, köztük heves zivatarok is. Szombaton a ciklon hátoldalára kerülünk, északnyugati széllel a Dunántúlra stabil és kissé hűvösebb levegő áramlik, a keleti tájakon azonban elszórtan továbbra is kialakulhatnak záporok, zivatarok.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)