Jogsértő volt közbeszerzés nélkül odaadni a tervezést, eljárást indítottak a római-parti mobilgát ügyében

2017. december 9., 10:10

Szerző:

Jogsértő volt, hogy a római-parti mobilgát tervezését közbeszerzés nélkül adták oda a  Fővárosi Csatornázási Műveken keresztül a Tér-Team Kft.-nek, ezért a Közbeszerzési Hatóság jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál – írja szombat reggeli Facebook-posztjában Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője. A politikus még szeptemberben fordult a KBH-hoz a tender nélküli szerződés ügyében, és most kapta meg a választ, hogy a jogsértés miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság november 27-én elindította az eljárást.

 

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ha a tervezési szerződést megsemmisítik, akkor új közbeszerzést kell kiírni, majd újra kell tervezni a projektet, az új tervek pedig azt is jelenthetik, hogy a változások miatt új engedélyezési eljárást kell indítani. Ebben az esetben minden kezdődhetne elölről.

„Kedves Tarlós István, nem lenne egyszerűbb most már végre normálisan nekiállni ennek az egésznek, és nem egy néhány befektető érdekeit képviselő félnáci álcivil szervezet javaslatait átnyomni a Fővárosi Közgyűlésen, majd törvénytelenül erőltetni a megvalósításukat, hanem érdemi szakmai elemzés és társadalmi egyeztetés nyomán megoldást találni? Idegen lenne a műfaj a Fidesztől, de egyszer talán meg lehetne próbálni” – zárja a bejegyzést Jávor Benedek.

A mobilgát ügyében két elképzelés versenyez. Az egyik szerint  a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén épüljön meg – ez az, amely mellett Tarlós István is síkra szállt –, a másik szerint viszont a Nánási út–Királyok útja nyomvonalon kellene kialakítani. A part mentén építendő mobilgát hívei arra hivatkoznak, hogy nem lehet védelem nélkül hagyni a part és a a Nánási út–Királyok útja közötti hetven hektáros területet, a második elképzelés mellett kardoskodó civil szervezetek viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a part menti nyomvonal átlagosan másfél-két méterrel a Nánási út-Királyok útja szintje alatt van, és ez a szintkülönbség védekezésnél lényegesnek számít. Emellett az új mobilgát közvetlenül ki lenne téve az árvízi uszadékok vagy télen a jégtáblák ütközésének. Utóbbi megvalósulása esetén fákat sem kellene kivágni.

Ami Jávor Benedek megjegyzését iilleti a félnáci álcivil szervezetről, az alighanem az Egyesület a Római Partért nevű civil szervezetet jelenti, amely az egyik szeptemberi közleményében azt írta, hogy „zsidó értelmiségiek egy csoportja gettóba akarja zárni” őket a part helyett a Nánási út–Királyok útja nyomvonalon megépítendő mobilgáttal. „Mintha elfelejtették volna, mi történt rokonságukkal a ’40-es években” – fűzték hozzá. A közlemény miatt a Tett és Védelem alapítvány jelezte, hogy antiszemita uszítás miatt eljárást kezdeményez, az egyesületet pedig az ártéri hoteltulajdonosokat tömörítő álcivil szerveződésként aposztrofálta.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.