Jogsértő az iskolaérettségi törvény

Sok szülő nem tud élni azzal a lehetőséggel, hogy halasztást kérjen a gyereke számára, ezért megnőhet azoknak a száma, akik éretlenül kezdik meg a iskolát - állapította meg jelentésében Kozma Ákos ombudsman.

2021. február 16., 08:31

Szerző:

Több ponton is jogszerűtlen a hatéves kortól kötelező iskolakezdéssel és az iskolaérettséggel kapcsolatos új szabályozás - írta a Népszava.

A lap cikke szerint Kozma Ákos ombudsman hétfőn megjelent jelentésében megállapította, hogy nagy számban lehetnek olyan szülők, akik nem tudnak élni gyermekük érdekében azzal a lehetőséggel, hogy felmentést kérjenek a kötelező beiskolázás alól. Ennek következtében jelentősen megnőhet azoknak a hatéveseknek az aránya, akik éretlenül kerülnek iskolába.

Az új szabályok 2020. január elsején léptek életbe: ettől a naptól a szülők csak az Oktatási Hivatalnál (OH) kérelmezhetik az iskolahalasztást. Az alapjogi biztos szerint a tájékoztatás nem kielégítő, és az, hogy a kérelmet csak elektronikusan lehet kitölteni, esélyegyenlőtlenséghez vezet. Gondot jelent az is, hogy a pedagógiai szakszolgálatok leterheltek, az OH által kért iskolaérettségi vizsgálatok miatt egyéb feladataikat – például a sajátos nevelési igényű gyerekek vizsgálatát – háttérbe kell szorítaniuk, ami jogsértést eredményezhet.

Az alapvető jogok biztosa felkérte Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterét, vizsgálja felül a szabályozást és szükség szerint módosítsa azt.

(Kiemelt kép: Elsős diákok a nemzeti tanévnyitón a sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában 2019. szeptember 1-jén. Fotó: MTI | Varga György)