Biden és Novák Katalin is az oroszellenes szövetség megerősítéséről tárgyalt Varsóban

Míg az amerikai elnök a Bukaresti 9-ek találkozója után a NATO keleti határvidékének megerősítését és az 5-ös cikkely melletti elkötelezettségét emelte ki, addig Novák Katalin köztársasági elnök a békekötés fontosságát hangsúlyozta szerdán Varsóban.

2023. február 22., 18:32

Szerző:

Kész megvédeni a kelet-európai NATO-tagállamokat bármiféle orosz fenyegetéstől az Egyesült Államok, szilárdan tartják magukat az Észak-Atlanti Szerződés támadás esetén életbe lépő 5-ös cikkelyéhez és igyekeznek politikailag és katonailag is megerősíteni a szövetséget. Ez olvasható abban a rövid közleményben, amelyet a Fehér Ház adott ki, miután a Bukaresti Kilencek formátumában tárgyalt a NATO kelet-európai tagállamainak állam- és kormányfőivel szerdán Varsóban.

A találkozón részt vett Novák Katalin magyar köztársasági elnök is.

A békét kell prioritásaink között az első helyre tenni - hangsúlyozta itt az államfő.

Kiemelte: régiónk közelmúltbeli történelme arra hívja fel a figyelmet, hogy figyelmünket a béke megteremtésére és megőrzésére kell összpontosítani. Hozzátette: a béke megteremtése után pedig hozzá kell járulni egy demokratikus és virágzó Ukrajna újjáépítéséhez.

A plenáris ülésen Novák Katalin mellett Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, Klaus Johannis román köztársasági elnök, Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök, Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Rumen Radev bolgár elnök, Egils Levits lett elnök, Gitanas Nauseda litván elnök, Petr Fiala cseh miniszterelnök és Alar Karis észt elnök szólalt fel.

Novák Katalin emlékeztetett: Magyarország menedéket ad az Ukrajnából menekülő embereknek, erős humanitárius és orvosi támogatással van jelen a helyszínen is a bajba jutott szomszéd országban. Novák Katalin elmondta: 2022. február 24. óta a helyzet világossá teszi, hogy minden országnak képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát. A NATO, a közös védelmi szövetség pedig egyértelműen a megfelelő keret, amelyben hatékony az együttműködés.

Hozzátette: alapvető érdekünk, hogy tovább erősítsük a NATO keleti szárnyát, s ezt Magyarország teljes mértékben támogatja. Mint mondta, EU-tagállamként, különösen a B9-esen belül arra is koncentrálni kell, hogy növeljük saját katonai képességeink szintjét. Novák Katalin kiemelte: bízik abban is, hogy Svédország és Finnország hamarosan NATO-taggá válik.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: Joe Biden amerikai elnök jelenléte a B9 találkozón nagyszerű lehetőség arra, hogy újra megerősítsük a béke iránti közös elkötelezettségünket. Felhívta a figyelmet továbbá az Ukrajna területén élő kisebbségek jogainak védelmének fontosságára. Mint mondta, ebben a kérdésben sokat kell tennie egy olyan országnak, amely arra törekszik, hogy az Európai Unió tagja legyen. Hozzátette: szerdán találkozott a varsói érsekkel, és meglátogatta Stefan Wyszynski bíboros sírját is, s azért ment éppen ezen a napon, hamvazószerdán a bíboros sírjához, mert közös példaképünk a kommunizmus és a szovjetek elleni harcban, és a néhai bíboros is azt mondta, hogy békére és körültekintésre van szükség.

(Kiemelt kép: Novák Katalin köztársasági elnök és a Bukaresti Kilencek Joe Biden amerikai elnökkel Varsóban 2023. február 22-én. Fotó: Novák Katalin, Facebook)

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben  jelentette be a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.