Erősödő balhé a Jobbikban: Varga-Damm Andrea nem adja vissza mandátumát, hiába szólította fel erre pártja

2020. május 22., 06:51

Szerző:

A pártvezetés felszólítása ellenére nem adja vissza országgyűlési képviselői mandátumát a jobbikos Varga-Damm Andrea.

Azt írja: az elmúlt 24 órában megismerte a párt tagságának és támogatóinak álláspontját a kérdésben, és mintegy 1200 üzenet, levél, telefonhívás alapján, "vagyis az aktív tagság jelentős része kérésének eleget téve" döntött úgy, hogy "nem hagyja cserben" sem a Jobbik közösségét, sem az őt támogató polgárokat.

Szerda este jelentette be a pártvezetés, hogy 24 órát ad a képviselőnek a lemondásra, jelezve, ha a felszólításnak ez idő alatt nem tesz eleget, kezdeményezik kizárását a frakcióból.

Indoklásuk szerint a Jobbik képviselői a téma felelősének, a honvédelmi és rendvédelmi bizottság alelnökének, Varga-Damm Andreának a javaslata alapján szavazták meg "az állami megfigyelőrendszerről szóló salátatörvényt", holott megfelelő tájékoztatás és előkészítés esetén a párt sohasem adta volna a nevét egy ilyen javaslat elfogadásához.

Ezzel kapcsolatban Varga-Damm Andrea úgy fogalmaz bejegyzésében: valóban ő volt a kérdéses előterjesztés témafelelőse a Jobbikban, ő ebben a minőségében és szakpolitikusként tett ajánlást a kérdésben, s ezért vállalja a felelősséget,

Fotó: Merész Márton

 A frakcióvezetésnek volt bőven ideje arra, hogy ezt a törvényjavaslatot áttanulmányozza mind a kiosztás előtt, mind azt követően. Mindezek tudatában a frakcióvezetés meghozta a politikai döntést is, mely az én szakmai ajánlásommal egybehangzó volt - jegyzi meg.

Az ügy előzménye, hogy a Jobbik közleményben szólította fel saját képviselőjét: adja vissza mandátumát 24 órán belül, vagy kezdeményezik kizárását a frakcióból. Mint írják, a Jobbik nem egy következmények nélküli párt, ezért a frakcióelnökség felvállalta, elismerte a közvélemény előtt a hibát, ugyanakkor a párt vezetésében feloldhatatlan bizalmi válság alakult ki Varga-Damm Andreával szemben.

Nem az az első személyi válság a Jobbikban: korábban a szkinhedmúlttal is rendelkező Sneider Tamás lemondását kérte saját frakciója az Országgyűlés alelnöki posztjáról. Helyre ugyanis Balczó Zoltánt szeretné jelölni a párt. A párt egykori elnöke jelezte, nem fog lemondani posztjáról. 

Egyébként őt is a frakcióból való kizárással fenyegették meg:

Az Országgyűlés plenáris ülése Sneider Tamás érkezik az ülésvezetői pulpitusra.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.