Karcagon megtámadtak egy szavazatszámlálót, miközben csalást rögzített – videó

A Jobbik alelnöke a 168 Órának értékelte az eddigi részvételi adatokat. 

2022. április 3., 17:35

Szerző: ,

A reggeli gyenge kezdés után délutánra jelentősen megélénkült az állampolgárok szavazási hajlandósága, így a délután három órási adatok szerint már a szavazóképes polgárság 52,75 százaléka adta le a voksát. Ez már alig egy százalékkal marad el a 2018-as részvételtől. A 168 Óra stábja pedig már kint van az Egységben Magyarországért eredményváróján, ahol Lukács László György, a Jobbik alelnöke nyilatkozott lapunknak.

Elmondása szerint a választók felélénkülése nem elsősorban a kedvező időjárásnak köszönhető, hanem legfőképp annak, hogy az emberek kormányváltó hangulatban vannak. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, rekordközeli részvételben bíznak, és mindenkit arra buzdítanak, hogy a maradék pár órában adja le voksát. Hozzátette: visszajelzések szintjén nincs sok információjuk arról, hogy szimpatizánsaik mekkora része ment el választani.

„Mindent megtettük érte, hogy a legtöbb szavazót elvigyük, de a valódi visszajelzés csak a választási eredmény lesz” – nyilatkozott optimista hangulatban a Jobbik alelnöke. 

Orbán azon kijelentéséről, hogy a kommunisták már elmentek szavazni, Lukács László György azt mondta: Orbán belpolitikai felosztásával senki nem ért egyet rajta kívül. „Ráadásul az az Orbán mondja ezt, aki egy kommunista fiókszervezetből indult, majd a Liberális Internacionálé elnöke volt, most pedig Európa szélsőjobboldali megmentőjének tartja magát, miközben Putyin legjobb barátja” – mondta. Hozzátette továbbá, bízik benne, hogy Magyarországon mindenki elmegy szavazni aki megteheti, ideológiától és pártállástól függetlenül.

Márki-Zay Péter vasárnapi kijelentéséről is megkérdeztük az ellenzéki politikust, amikor is azt állította, Magyarországon nincs demokrácia – mégis mindenkit szavazásra buzdított. Lukács szerint ez nem ellentmondásos, a miniszterelnök-jelölt mindössze a körülményekről beszélt. Szerinte a demokratikus jogállamiság terén nagy eltolódás tapasztalható – ez a választási kampányban is látszik, és az állami média működésében is.

Választási visszaélésekről szólva elmondta, a Karcag központú Jász-Nagykun-Szolnok megyei hármas választókerületben visszaélést tapasztaltak, ezt már a hatóságok vizsgálják. Elmondása szerint egy szavazóköri delegáltra a szavazók utaztatásában érdekelt személy támadt rá, és fenyegette meg, miközben az rögzítette a visszaélést. A Jobbik-közeli Alfahír portál portál felvételt is közölt az esetről:

(Kiemelt képünk: Fotó: Karancsi Rudolf / 168)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.