Újabb részletek szivárogtak ki a ciki protekciós vizsgáról, amin „nem hibázhattak” a vizsgáztatók

Senki nem emlékszik semmire.

2022. január 26., 10:25

Szerző:

A második Orbán-kormány hadjáratot indított a végrehajtók ellen, majd 2015-ben felállított egy új rendszert, ami tíz- vagy százmilliós éves profithoz segíti hozzá őket – írja a 444. A lap folytatja a Völner-iratokból készült cikksorozatát.

A megújult jogszabályok nyitották meg az utat Schadl György előtt, akit 2015 októberében választottak meg a Kar első elnökének.Ugyanebben a hónapban cserélte le Orbán Viktor a végrehajtókat felügyelő igazságügyi államtitkárt, Répássy Róbert helyére Völner Pál érkezett.

Jeney Orsolya régi-új igazságügyi államtitkár, aki egyébként az új végrehajtási törvényen is dolgozott, Répássyval együtt távozott. Jeney megmaradt az Igazságügyi Minisztérium mellett főtanácsadóként, illetve még 2014-ben bekerült a fővárosi vagyonkezelő igazgatóságába havi 160 ezres díjazással. Mint írják, kormányzati szolgálati jogviszonya 2017 augusztusában szűnt meg végleg közös megegyezéssel, ekkor alakította meg saját végrehajtói irodáját. A 444 szerint Jeney irodája remek helyen, a Városmajor utcában várja ügyfeleit, a parkra és a Körszállóra panorámás irodaházban. 

Azt írják, a ház tulajdonosa – egy cégen keresztül – Schadl György, akinek ez a bejelentett lakcíme is. Hozzáteszik: összesen három bérlője van: Jeney és egy másik kolléga mellett itt székel M. Eszter bírósági végrehajtó is, aki a gyanú szerint hivatali vesztegetést követhetett el, amikor tízmilliókat adott át Schadl Györgynek a kinevezése érdekében. M. Eszter vallomásában az áll, hogy Jeney ajánlotta neki, béreljen Schadlnál irodát.

Jeney azonban nem csupán bérlőként kerülhetett kapcsolatba Schadl Györggyel. 2011-ben indult a Pécsi Tudományegyetem és a Végrehajtói Kamara közös szakképzése, amelyet részben Schadl hozott tető alá, és ahol Jeneyvel együtt volt óraadó. A 444 több olyan vizsgázóról is írt korábban, többek között a Pécsi Tudományegyetem hallgatóiról, akiket befolyásos emberek kedvéért segített át a vizsgáikon Schadl György.

Mint írják, az egyik „katasztrofálisan teljesítő vizsgázó”, B. érdekében a kormányzaton belül többen is megmozdultak, legalábbis Schadl azt állította, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodából felhívták miatta Völnert és őt is. A 444 szerint ez pont egy olyan lehallgatott beszélgetésből derül ki, amelyet Schadl és Jeney folytatott. A lap hozzáteszi, bár mind a ketten vizsgáztatók is, a rendőrségi leirat szerint fel sem merült köztük, hogy szabálysértő vagy kockázatos lehet egy protekciós vizsgázót segíteni.

A lap szerint Martonovics Bernadett, az IM Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztály vezető kormány-főtanácsosa volt a vizsgabizottság elnöke, amelyik június 15-én átengedte a Schadl által pártfogolt, de katasztrofálisan teljesítő vizsgázót. A 444 szerint a vizsga olyan rosszul ment, hogy egy telefonbeszélgetésben még Martonovics is méltatlankodott miatta Schadlnak. Schadl egyébként többször is telefonált a vizsga miatt, és hangsúlyozta azt is, hogy át kell engedni a diákot és „itt nem hibázhatnak”.

A 444 szerint Martonovics Bernadett a kérdéses vizsga ügyében nem reagált a megkeresésükre. Jeney Orsolya pedig a lap szerint többek közt azt mondta, „Bocsásson meg, nem emlékszem. Nem, nem. De nyilván, ha oda kerül a sor, hogy én megkeresést kapok, akkor lehet, hogy fogok válaszolni, de azt tudom mondani, hogy nem emlékszem ilyenre.” Hozzáteszik, elmondták a beszélgetés dátumát és a vizsgázó nevét, de utóbbit már alig hallgatta meg Jeney : „Nem, nem, fogalmam sincs, kiről van szó, ne haragudjon, köszönöm szépen, egy megbeszélésről jöttem ki, és oda vissza is mennék. Nem tudom. Azt sem tudom, ki ez. Köszönöm, viszonthallásra!” – mondta, írják.

(Kiemelt kép: RTL Klub)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.