Hogyan szerettessük meg a gyerekekkel az olvasást?

A titok abban van, hogy megérinti-e a gyerekeket érzelmileg, amit olvasnak vagy olvasunk nekik – derül ki a Jazzy Business Classból. 

2023. december 11., 14:06

Szerző:

Vass Dorottea, az ELTE Általános Gyógypedagógiai Intézet főmunkatársa és a D12 alapítója arról mesél a Jazzy Business Class-ban, hogy a gyerekekről elterjedt az a hír, hogy nem szeretnek olvasni, és volt időszak, amikor még ő is elhitte ezt.

Aztán amikor hátrányos helyzetű gyerekek között dolgozott, rájött, hogy nem erről van szó. Inkább arról, hogy nem tudnak azonosulni azzal, amit olvasnak nekik, egyszerűen nem érinti meg őket érzelmileg a tartalom. Vass Dorottea azt mondja: „itt vannak az animációs filmek, amik sokkal izgalmasabbak, tartalmilag is, illetve sokkal könnyebben jutnak hozzá élményhez, mint egy olvasás kapcsán”. 

Vass Dorottea azt mondja, hogy sokféle könyvet és mesekönyvet lehet megvásárolni a boltokban, de ezek még mindig nem azok a mesekönyvek, és nem azok a tartalmak, amik a gyerekeket érintik a hétköznapokban, ráadásul a gyerekeknek is van mesélnivalójuk. Az ELTE Általános Gyógypedagógiai Intézet főmunkatársa azt mondja, hogy főleg alsósoknál az az aktuális, hogy ők szeretnének egy saját könyvet. „A D12-ben 12 pontot hoztam létre, amivel segítem a gyerekeknek a komplex látásmódját kialakítani, úgyhogy ők megtanuljanak hosszú távon, tehát egy tanéven keresztül valamit tervezni, visszareflektálni önmaguk munkájára úgy, hogy ők létrehoznak egy saját, önállóan írt könyvet saját tartalommal” – meséli. „Az olvasást eszközként használjuk fel” – teszi hozzá. Nem az a feladata, hogy olvassa el, hanem az a feladata, hogy használja a saját cél elérése érdekében, és így jön rá arra, hogy egy olvasmány nem csak attól lesz jó, mert örömet szerez számára maga a tartalom, hanem lehet, hogy onnan kiemel egy olyan karaktert, ami számára fontos és érdekes, és ötvözi azzal, ami épp őt a hétköznapokban érinti.

A teljes adás meghallgatható a Jazzy rádió honlapján.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Maylis Rolland / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)