A különadók gátolják az építőipar fellendülését

Futó Péter, a Portfólió szakértője arról beszélt a Jazzy Rádió műsorában, hogy hogyan hatottak a különadók az építőipari szereplőkre.

2023. november 28., 17:25

Szerző:

Futó Péter szerint nagyon nehéz helyzetben van most az építőipar, hiszen az állami megrendeléseket visszavágták, hiányoznak a rendszerből az EU-s pénzek, és a magas kamatkörnyezet nem teszi lehetővé azt, hogy hitelből induljanak beruházások. Felhívja a figyelmet a három éve bevezetett bányajáradékra is, ami gyakorlatilag a cementipar szereplőire kivetett extraprofitadó, valamint az idei évben az ingyenesen kiosztott EU-s szén-dioxid kvótáknak a megadóztatása.

Az Európai Uniónak az a célja, hogy a gyártók és az országok is minél kevesebb szén-dioxidot bocsássanak ki. Erre vezette be még 2005-ben a kibocsátás-kereskedelmi rendszert az Unió: egy ilyen kvóta az tulajdonképpen egy tonna szén-dioxid kibocsátására jogosítja fel a cégeket. A kvóta nemcsak építőipari szereplőket érint ez, viszont tény, hogy nagyon nagy számban vannak köztük az építőipar szereplői. Ha a meghatározott mennyiséget túllépik, akkor vásárolniuk kell kvótát, ha pedig nem érik el, akkor értékesíthetik azt. Ennek az ára körülbelül 100 euró/tonna és ezt most a magyar kormány megadóztatja. Vagyis ha valaki eladja az ingyenes kvótáját, annak adót kell az így generált bevétel után fizetnie. Ám nemcsak ezt adóztatják meg, hanem magát a kereskedelmet is, hiszen a tranzakciók után is 10 százalék tranzakciós díjat vezettek be, amit októberben növeltek 15 százalékra. 

„Magyarországon nagyjából 40-50 cég érintett, és az adó miatt a kvóta nemem éri el azt a célját, ami az eredeti cél lett volna, hogy ezzel is a zöldítést segítsék, hiszen pont ezt a pénzt tudták volna korszerűsítésre költeni a gyárak, ám ezt most be kell fizetniük adónak” – mutat rá a szakember.

A teljes beszélgetés meghallgatható a Jazzy rádió honlapján.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay.com)