Jámbor András: a második forduló után nekimegyünk a Fidesznek

Villáminterjú Jámbor Andrással, a VIII. kerületi győztessel. 

2021. szeptember 30., 11:47

Szerző:

Jámbor András s Mérce egykori főszerkesztője, a Szikra Mozgalom megalapítója nyerte a VIII. kerületi (Budapest 6. számú választókerület) ellenzéki előválasztást. 3626 szavazata (41,60 százalék) lett az MSZP és a Párbeszéd jelöltjének.

Meglepőnek tartja az eredményt? 

Nem tartom kifejezetten meglepőnek, nagyon sok munkát tettünk bele az elmúlt 9 hónapban, hogy ez így alakuljon. 

Abbahagyta az újságírást, hogy a politikai pályára léphessen, miért érezte ezt helyesebbnek? 

Kaptam egy felhatalmazást az ellenzéki szavazóktól, ezzel a felhatalmazással nekem élnem kell, 2022-ben Józsefvárosban és Ferencvárosban és az egész országban le kell győzzük a Fideszt. Ha ez sikerül, akkor nem csak az ellenzéki szavazóktól kapok egy mandátumot, hanem a helyi választópolgároktól, akiknek az érdekeit kell 4 éven keresztül szolgálnom, és utána újra el kell induljak, hogy fenntartsam a bizalmukat. 

Mi a véleménye a miniszterelnök-jelöltségi szavazás részeredményeiről?

Nem tudunk még biztosat, csak a körzetek felét látjuk, én megvárnám, hogy mi lesz a végeredmény, hogy pontos értékelést tudjak mondani. A jelenlegi felállás szerint azt gondolom, hogy Karácsonynak kell megnyernie az előválasztás második fordulóját, mert ő a legalkalmasabb arra, hogy bizonytalan szavazókat szólítson meg, ő a legalkalmasabb arra, hogy összefogja az ellenzéket, ő a legalkalmasabb arra, hogy vele együtt kormányozzunk 2022-től.

Az emberek teljesen félretették a pártszimpátiát és inkább a személyi értékeket helyezték előtérbe? 

Sok minden tevődik össze egy ilyen szavazáson, nálunk is látszott, hogy olyan bivaly erős csapatot tettünk össze és olyan sok munkát tettünk bele ebbe a küzdelembe, amire szükség van ahhoz, hogy 2022-ben kormányváltás legyen. Nemcsak helyben, hanem országosan is. Ezt honorálták a választópolgárok. 

A társadalom melyik részét sikerült aktivizálni, hogy leadja a szavazatát az előválasztáson?

Végig a sátrak mellett állva nem nagyon tennék erős rétegződési különbséget. 13%-os volt a részvételi arány a választókerületünkben, ez akkora szám, hogy azt mondom, a társadalom minden rétege részt vett. Nekem is volt nyugdíjas szavazóm, volt fiatal értelmiségi szavazóm, volt fiatal nem értelmiségi szavazóm. Nagyon sok olyan volt, akiknél beszélgetés közben derült ki, hogy anyagi problémával küzdenek és sok olyan volt, akinek nem okozna gondot egy drága nyaralás kifizetése. Nem láttam nagy különbséget szavazók között. 

Bizonyára nagy volt az ünneplés tegnap. Mi várható az elkövetkezendő 6 hónapban? 

Nekimegyünk először is a miniszterelnök-jelölti második fordulónak, azután pedig a Fidesznek. 

 

(Kiemelt kép forrása: Jámbor András Facebook-oldala)