Jakab Péter bocsánatkérését követelik a roma civilek

Az ellenzéki pártok romaprogramját és a Jobbikot is kritizálta az Egy Magyarország Mozgalom. Beszámoló.

2021. július 13., 10:30

Szerző:

„Jakab Péternek is alá kell majd írnia egy nyilatkozatot, és azt is el kell mondania, mi a szándéka a romákkal” – jelentette ki Teleki László, az MSZP országgyűlési képviselője és korábbi romaügyi államtitkára az Egy Magyarország Mozgalom által szervezett pénteki háttérbeszélgetésen. Az ellenzéki pártok romaprogramját tárgyaló kezdeményezésen roma civilek és az ellenzéki szövetség politikusai voltak jelen. A Jobbikot nem hívták meg a beszélgetésre. 

A vita hamar feszültté vált, amikor a jelenlévő roma civilek a Jobbik romaprogramban való részvételét kérték számon az ellenzéki képviselőktől, mondván: a magyar cigányság fél a Jobbiktól, és nem biztosak benne, hogy a Jobbik érdemben hozzá tudna tenni a hatékony integrációhoz. A politikusok erre szinte egységesen azt reagálták, ezeket a kérdéseket közvetlenül a Jobbiktól és Jakab Pétertől kellene megkérdezni, ezért erre a vitára célszerű lett volna őket is meghívni. Hozzátették, maximálisan egyetértenek azzal, hogy Jakab Péter, a Jobbik pártelnöke, tartozik a magyar cigányságnak egy nyilvános bocsánatkéréssel.

 „Az együttműködés nem jelenti azt, hogy mindenki mindenben egyetért és felelősséget vállal” – mondta Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, utalva a Jobbik és a többi ellenzéki párt romaüggyel kapcsolatos ellentétére. Kiemelte, az ehhez hasonló kérdéseket a Jobbik jelöltjein kérjék számon, illetve azt is megjegyezte, a civilek az ellenzék minden jelöltjén gyakorolhatják a számonkérést és munkájuk ellenőrzését.

 Donáth Anna Fotó: Dimény András / 168.hu

Felmerült még az ellenzéki szövetség romaügyi elköteleződésének hitelessége, szintén a Jobbikkal való közös szerveződés okán. Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője erre reflektálva hangsúlyozta, a roma közösségek is egyenrangú szavazati joggal rendelkeznek, így a jobbikos képviselők mellett ők is választhatnak mást az előválasztáson az egyes körzetekben. Arra kért mindenkit, hogy éljenek a választás lehetőségével.

A beszélgetésen a Jobbik kérdésén kívül a civilek a másfél oldalas tervezet hosszát és tartalmát is kritizálták. Rézműves Szilvia a víziót és a valódi kiállást hiányolta, Rézműves Benjámin pedig nem ismerte fel benne az ellenzék hangját, szerinte a tervezetet akár a Fidesz is írhatta volna. Arató Gergely erre azt reagálta: „Ne mondd azt, hogy olyan, mintha a Fidesz írta volna, mert a Fidesz tíz éve nem írt programot”. 

Bősz Anett, a Liberálisok elnöke hangsúlyozta, ez a másfél oldal egyelőre egy szándéknyilatkozat, amelyben a Jobbik is osztozott, és ez mindenképpen előrelépés. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vázlatpontok mögött szakpolitikai csomagok szerepelnek, amelyeket az ellenzék majd az érintettekkel közösen szeretne kidolgozni.

Fotó: Dimény András / 168.hu

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke a romaintegráció sikertelenségének okát boncolgatta. Szerinte a roma közösségek perifériáról a centrumhoz való felzárkóztatásáért évek óta küzd a szociálpolitika, de valamely felsőbb erő folyamatosan képezi az egyenlőtlenségeket. Megjegyezte, az ellenzéki pártok tervezete tökéletesen felvonultatja azt az eszköztárat, amivel a skandináv államok is operálnak, és a vita inkább arról szól, a paradigmán belül hova helyezik a hangsúlyokat. Rézműves Szilvia erre azt felelte, hogy a program messze van a tökéletestől, és csak akkor lesz hiteles, ha a pártok valóban komolyan veszik.

Felmerült még a roma kultúra művelésének és a szakkolégiumok szervezésének kérdése, amelyről egyelőre részletek nem derültek ki, azonban az ellenzéki pártok képviselői egyetértettek abban, hogy ezekkel a témákkal a későbbiekben mélységeiben is foglalkozni kell. Azt szintén egyértelműsítették, hogy az érzékenyítés és a gyűlöletpropaganda lebontása a társadalomban nagyon fontos lépések lesznek a jövőben,

szerintük elsőként mindenképpen a kis közösségeken belüli cigányellenességet kell csökkenteni.

A beszélgetés végén a közönség is megszólalhatott, a feszültség pedig ezen a ponton hágott a tetőfokára. Többen hiányolták az ellenzék oldaláról az elegendő számú roma képviselőjelölt kiállítását, és volt olyan, aki azt mondta, a romák többsége addig a Fideszre fog szavazni, amíg az ellenzék nem fogalmaz meg konkrétumokat az üggyel kapcsolatban. A vita végül nem zárult le, a jelenlévők nem tudták részleteiben megtárgyalni a felmerülő kritikákat, így a szervezők bejelentették, hogy a közeljövőben még sor kerül majd hasonló eseményre. 

(Kiemelt kép: Egy Magyarország Mozgalom politikai háttérbeszélgetés 2021. július 9-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)

2024. április 25., 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

2024. április 25., 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

2024. április 25., 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

2024. április 25., 15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 25., 15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.