Iványi Gábor egyháza és az Oltalom Karitatív Egyesület kapta az Andrassew Sámli díjat

Andrassew Iván halálának harmadik évfordulóján emlékeztek az íróra, publicistára, polgárjogi aktivistára. Az őt idéző tisztességes cselekvést díjazták is.

2018. január 15., 22:12

Szerző:

Hétfőn este, egy nappal halálának harmadik évfordulója után tartották a harmadik Andrassew-napot a Spinoza Színházban. Barátai és tisztelői már harmadszor emlékeztek Andrassew Ivánra, aki íróként, publicistaként, riporterként, polgárjogi aktivistaként egyaránt a tisztességes cselekvés lehetőségeit firtatta.

Az emlékének ápolására alakult társaság minden évben kitüntet valakit, aki ugyancsak ezt az utat járja. Ő választhat egy példányt Andrassew legendás sámligyűjteményéből.

„Tavaly a felelős polgári magatartás egyik fő támaszát, a nyilvánosságot igyekezett megroppantani a hatalom, akkor Scipiades Erzsébet újságíró volt a díjazottunk. Napjainkban a civil egyesületek, szervezetek, mozgalmak vannak soron, ezeket próbálja meg ellehetetleníteni, lejáratni a kormány. Ezért döntöttünk úgy, hogy ez alkalommal a Sámli-díjat is egy civil szervezet kapja" – írták a baráti társaság meghívójában.

Az Andrassew-est beszélgetőtársai (balról jobbra): Czene Gábor, Jámbor András, Pardavi Márta és Iványi Gábor

Ám nemcsak a díjátadással, hanem az idei emlékest programjával is a polgári kiállás jelentőségét és lehetőségeit kívánták bemutatni. Az est első programjaként egy pódium-beszélgetésen vett részt Pardavi Márta jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Jámbor András újságíró, blogger, a Kettős Mérce Egyesület vezetője és Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Alapítvány elnöke. A beszélgetést Czene Gábor, a Népszava főmunkatársa moderálta.

Ezt követően Péterfy Gergely folytatta tavalyi virtuális beszélgetését Andrassew Ivánnal, amelyben az író Péterfy mai élményei alapján reagál a publicista Andrassew írásaira, szövegeire. Idén két kiváló, a közelmúltban elhunyt újságíró, Bächer Iván és Megyesi Gusztáv is „bekapcsolódott" a különleges társalgásba – a jelen nem lévők hangját Láng Balázs színművész tolmácsolta.

Ezután Scipiades Erzsébet hosszan méltatta a  Sámli díjat idén elnyerő Oltalom Karitatív Egyesületet, amelynek elnöke, Iványi Gábor egy kis piros sámlit vitt magával barátja, Andrassew Iván emlékezetével.