Itt a Pirola, a súlyos tünteteket okozó új koronavírus-variáns

Alighogy megjelent az Erisre keresztelt vírusvariáns Magyarországon, mártis itt van az újabb mutáció, a Pirolának nevezett BA 2.86 variáns. Az Eris rendkívül gyorsan terjed, a Pirola viszont rendkívül súlyos tüneteket okoz.

2023. szeptember 17., 09:37

Szerző:

Augusztus végén Magyarországon is azonosítottak egy új koronavírus variánst, az Erist, alig egy hónappal később pedig már itt is van az újabb mutáció, a Pirolának nevezett BA.2.86 variáns – számol be róla a 444.

Az Independent úgy tudja, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Pirolát a hét megfigyelés alatt álló variáns egyikének nyilvánította, ez a nyomkövetési rendszerük háromfokú skáláján a legalacsonyabb szint. A korábban említett Eris a második szintű, vagyis aggodalomra közepesen okot adó variánsként van számon tartva. A lap szerint az Egyesült Királyságban megugrott a Pirola okozta megbetegedések száma, ezért a brit kormány előrébb hozná az őszi védőoltásokat. Szeptember 4-ig az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) 34 Pirola-megbetegedést erősített meg Angliában: öt ember kórházba került, de egyelőre senki nem halt meg.

A Piruláról nagyon kevés információ áll rendelkezésre. Eddig 15 országban azonosították, melyek a következők: Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság, Dánia, Franciaország, Németország, Svédország, Spanyolország, Portugália, Izrael, Ausztrália, Thaiföld, Dél-Korea, Japán és a Dél-afrikai Köztársaság.

Mivel a Pirola az omikron törzshöz tartozik, az alaptünetek között az orrfolyást, a fejfájást, a kimerültséget, a tüsszögést és a torokfájást tartják számon alapvetően.

Emellett azonban többen tapasztaltak hasmenést, szemirritációt és kiütéseket a Pirola kapcsán.

A Pfizer és a Moderna már jelezte: frissített vakcináik a korai vizsgálatok alapján az Eris és a Pirola ellen is védelmet nyújthatnak.

(fotó: MTI/Balázs Attila)