Már Magyarországon is fertőz az új covid-variáns

A vírus már egész biztosan jelen van Magyarországon, csak azt nem tudni, milyen arányban fertőz. 

2023. augusztus 9., 13:34

Szerző:

Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója úgy véli, egész Európában, így Magyarországon is elterjedhet az új covid-variáns – írja az infostart. Az új koronavírus variánst Eris-törzsnek hívják, nem mindegyik teszt mutatja ki, de annyira nem drasztikus, mint az Omikron. Tüneteiről korábban már írtunk. Boldogkői Zsolt úgy gondolja, az Eris valószínűleg már jelen van Magyarországon is, csak senki sem tudja, milyen arányban. Mint mondta, jelenleg nincs olyan szakember, aki pontosan meg tudná mondani, mi történik majd a következő hetekben.

„Nyilván a vírus nem ismeri az országhatárokat. Valószínű, hogy el fog terjedni Európában ez a variáns. Hogy mennyire fogja megemelni a kórházba kerülések számát, azt nem lehet tudni, de én azt mondanám, szinte kizárt, hogy olyan komoly komplikációk legyenek, mint amiket a második és a harmadik hullámban tapasztalhattunk” – nyilatkozta Boldogkői Zsolt. Arról is beszélt, hogy a magyar kormány 340 ezer Janssen-vakcinát rendelt meg. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy mire kell majd számítani ősszel és télen.Boldogkői Zsolt szerint senki sem tudhatja, visszatérhet-e keményebben a Covid ősszel vagy télen. Elengedhetetlennek tartja megvizsgálni, hogy az Eris mennyire fejt ki virulens hatást az egészségre. Véleménye szerint a következő hónapokban nem kell „össznépi” oltásprogramot szervezni.

A biológus szerint elképzelhető, hogy csak az immunbetegeknek és az időseknek kell majd felvenniük az oltást, de az sem kizárt, hogy még erre sem lesz szükség. A legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartja, hogy a vírus hosszabb távon még tovább gyengül, valószínűleg csak szezonálisan jelenik majd meg és akkor már csak az immunbetegségben szenvedőknek okozhat valamilyen problémát. 

(Kiemelt képünkön: Elektronmikroszkópos felvétel a SARS-CoV-2 vírusról, ami a Covid-19 fertőzést okozza. Fotó: Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet/AFP)