Itt a kormány újabb bejelentése az Afganisztánban rekedt magyarokról

Kormányinfót tart Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra és a Honvédség főparancsnoka. 

2021. augusztus 21., 11:44

Szerző:

Rendhagyó Kormányinfót tart ma Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra és a Honvédség főparancsnoka, Ruszin-Szendi Romulusz. Először az afganisztáni helyzetről beszéltek. 

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány tegnap ülésezett, rendhagyó módon augusztus 20-án, az afganisztáni helyzet miatt. A kormány megállapította, hogy 20 éve amerikai kérésre mentünk be, most is amerikai kérésre hagytuk el Afganisztánt. Gulyás szerint kaotikus állapotok  uralkodnak, a tálibok ellenőrzés alá vonták az országot, a szövetségesek maximum a kabuli repteret ellenőrzik. 

Gulyás Gergely elmondásából kiderült az is, hogy vannak még magyarok Afganisztánban.

„Egy a fő cél, hogy a magyarokat ki tudjuk hozni. Ezután kell értékelni, hogy mi történt. Kudarcos misszió, jelentős forrásokat költöttünk el arra, hogy kiképezzünk egy hadsereget, ami nem tudott egyetlen napig se ellenállni a táliboknak." 

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: összeállítottak egy különleges műveleti osztagot, akik csak arra várnak, hogy felszállhassanak. Közvetelen összeköttetés van a műveleti parancsnok és a főparancsnok között. Elmondásából kiderült, hogy Kabul mellett létrehoztak egy műveleti bázis, ahová elszállítják a magyarokat. Ez a mentőakció nem „time based"-művelet, hanem „effect based", azaz nincs időkorlát, az a lényeg, hogy mindnekit ki tudjanak hozni, aki ott rekedt. 

A főparancsnok azt mondta: összesen 70 főt, 10 családot, köztük 30 gyermeket helyeztek biztonságban. Ruszin-Szendi Romulusz azutánra ígért részleteet, miután mindenki hazaért. „Engedjenek minket dolgozni, mindenről be fogunk számolni" – mondta. 

Kiderült az is, hogy megvan a listája a Honvédségnek, hogy ki van kint, ez a lista folyamatosan bővül. Hozzátették: nem minden magyar jelentette be, hogy kint van. Ha keresnek minket, mindent megteszünk azért, hogy biztonságban legyenek, ne várjanak tőlem időt, helyet számot. 

Gulyás Gergely szerint a kormány jelentős migrációs hullámra számít. Eddig a német belügyminiszter mondott számokat, 500 ezer és 5 millió köztre teszik, hogy hány menekült indulhat el Európa felé. A miniszter szerint a cél az, hogy a 2015-ös migrációs helyzet ne ismétlődhessen meg. A feltételezett kötelező, európai elosztási mechanizmusra Magyarország nemet mond, ilyen jogcímen egyetlen egy embert se hajlandó befogadni. Gulyás is elmondta, hogy a demokrácia exportra épülő politika csődöt mondott, az amerikaiak nem tudtak 20 év alatt semmilyen struktrát létrehozni Afganisztánban, ami működik. Az elnök elmenekült, a hadsereg nem tudott ellenállni a táliboknak.  

Újságírói kérdésre válaszolva kikerülte azt a kérdést, hogy a szövetségesek családját is kihozzák-e. Azt mondta, azokat érinti ez, akik életveszélyben vannak. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció: A francia légierő C130-as teherszállító repülőgépével evakuálnak a kabuli nemzetközi repülőtéren, Afganisztánban, 2021. augusztus 19-én. Fotó: EyePress/AFP)