Itt a fővárosi konzultáció eredménye: 96 százalék nem kér a Fudanból

Több mint 30 ezer budapesti konzultált a kínai Fudan Egyetemről, és a többség elutasítja a budapesti campus megépülését. 

2021. június 14., 12:07

Szerző:

Tíz napig tartott az az online konzultáció, amit még május végén hirdetett meg Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. A kérdéseket a Budapesten – a terv szerint a Diákváros helyére épülő – Fudan Egyetemmel kapcsolatban tették fel, az eredményeket pedig hétfőn ismertette a főpolgármester és Baranyi – írja a Telex. 

Kiemelték, több mint 30 ezer budapesti konzultált a kínai Fudan Egyetemről, és masszív többségük elutasítja a kormány szándékát, hogy Budapesten épüljön meg a campus.

A konzultáció pontos eredménye a kérdések és a százalékok függvényében: 

  • Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg? – 94,38% nem
  • Egyetért-e a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának létrehozásával? – 96,92% nem
  • Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának megépítésére? – 99,18% nem
  • Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyen képzést magyar diákoknak? – 98,74% nem

Karácsony szerint egyértelmű az eredmény, „Budapest nem kér a beruházásból” – mondta a főpolgármester. Azt ígérte, mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a budapesti Fudan campust, és azért, hogy a Diákváros az eredeti tervek alapján épülhessen meg. A veszélyhelyzet után országos népszavazási kérelmet nyújtanak be, hogy ne csak a budapestiek mondhassák el a véleményüket, szerinte ugyanis az egész országot érinti a beruházás.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Pozsonyi Roland)