Pert vesztett a kormány: ki kell adni az operatív törzs jegyzőkönyveit

Pert nyert a HVG a kormányzattal szemben: a Fővárosi Ítélőtábla november 23-i ítéletében a lapnak adott igazat és a márciusi elsőfokú ítéletet megváltoztatva kötelezte az operatív törzset, hogy adja ki az üléseiről készült jegyzőkönyveket, amelyeket eddig igyekeztek titkolni.

2023. november 24., 13:04

Szerző:

Megváltoztatta az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a HVG által indított közadatperben és úgy döntött, ki kell adni a koronavírus-járvány elleni operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit – számol be róla a lap.

A HVG még tavaly májusban indított pert azok után, hogy a koronavírus-járvány idején működő operatív törzs nem volt hajlandó kiadni a pandémia idején tartott üléseinek jegyzőkönyveit. Arra hivatkozva tagadták meg a választ, hogy a dokumentumok még mindig döntés-előkészítő iratok.

A friss ítélet értelmében azonban azt mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet megszűnésével és az operatív törzs működésének leállásával nincs olyan további döntés, amelyet a korábbi jegyzőkönyvek megalapozhatnának.

A bírósági eljárást a kormány tavaly ősszel egy, ráadásul visszamenőleges hatállyal hozott rendelettel próbálta gátolni, amely szerint „a háborús veszélyhelyzet vagy egészségügyi válsághelyzet során létrehozott Operatív Törzs feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat nem nyilvános”.

A jogerős ítélet, bár ellene az operatív törzs felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Kúriához, így hosszú folyamat végére tehet pontot.

(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.)