Egyre durvább jogsértésekre kényszerítik az iskolaigazgatókat

Szerdától többnapos sztrájkra készülnek.

2022. március 14., 11:32

Szerző:

Egyre durvább jogsértésekre kényszerítik az iskolaigazgatókat a tankerületi központok, hogy ellehetetlenítsék a pedagógusok március 16-ától kezdődő többnapos munkabeszüntetését.

A hétfői Népszava a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez érkező jelzésekre alapozza állítását. Az érdekképviselet szerint egyes intézményekben megpróbálják arra kényszeríteni a tanárokat, hogy tartózkodjanak a sztrájktól. A PDSZ szerint azonban a büntető törvénykönyv vonatkozó passzusa szerint bűncselekménynek minősülnek az ilyen kényszerítések. A szakszervezet szerint azt is előírnák a pedagógusoknak, hogy a munkabeszüntetést csak egy, az igazgató által meghatározott időpontban lehet jelenteni, aki ezt elmulasztotta, nem sztrájkolhat. A PDSZ szerint ez is jogsértő, ugyanis a sztrájktörvény szerint a sztrájkhoz bármikor lehet csatlakozni és bármikor ki lehet lépni. A PDSZ szerint semmilyen hatáskörük nincs a sztrájkkal kapcsolatban a tankerületi központok vezetőinek. A jogsértésekért az intézményvezetők a felelősök.

A tanárok idén immár másodszorra sztrájkolnak szerdán, ezúttal határozatlan idejű a munkabeszüntetés.

Két követelésük van:

– további 45 százalékkal emelkedjen a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a tanárok garantált illetménye

–  a kötelező óraszámuk heti 22 órára csökkenjen.

A szakszervezetek azt is követelik, hogy ne csak a pedagógusoknak, hanem az összes oktatásban dolgozónak a garantált alapilletménye ne legyen kevesebb, mint a közalkalmazottaké.

Nagy Zsuzsa az Egyenes beszédben azt mondta: a tankerületi központok vezetőinek semmilyen hatásköre nincs a sztrájkkal kapcsolatban, minden elkövetett jogsértésért az intézményvezetők a felelősek, még akkor is, ha a tankerület utasításai szerint járnak el. Azonban szerintük az iskolaigazgatók legtöbbször csak szóbeli utasítást kapnak, hogy ne maradjon írásos nyoma annak, hogy a tankerületek jogsértésre kényszerítik őket. 

 

(Kiemelt kép: A Szent László Gimnázium a pedagógussztrájk napján. Fotó: Márványi Dóra)

 

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.