Elkezdődött a középiskolai fenntartó-váltás

Az Óbudai Egyetem átvette a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium és az óvodát, általános-, illetve középiskolát is működtető Orchidea Köznevelési Intézmény fenntartói jogait – jelentette be szeptember elsején Prof. Dr. Kovács Levente, az egyetem rektora.

2023. szeptember 1., 12:21

Szerző:

„Egyetemünk olyan oktatási modell megvalósítását tűzte ki célul, amely segíti a felső- és közoktatás átjárhatóságát a minél magasabb színvonalú műszaki képzés erősítése érdekében” – hangsúlyozta a rektor a két közoktatási intézmény tanévnyitóján.

„Szakmai és tudományos megfontolások miatt döntöttünk úgy, hogy kezdeményezzük a két közoktatási intézmény működtetésének átvételét” – húzta alá Prof. Dr. Kovács Levente. A fenntartóváltás révén a közeljövőt érintő gazdasági, technikai és technológiai innovációs kihívásokra is készen állnak majd a diákok, akiknek körében erősíteni szeretnénk a STEM (a természettudományos, a technológiai, a mérnöki tudományos és matematikai) területek népszerűségét.

A fenntartó változása egyszerre jelent biztonságot – hiszen az eddigi feltételek továbbra is adottak lesznek –, illetve kínál új lehetőségeket az egyetem szakmai műhelyeinek, oktatói tudásbázisának és eszközeinek köszönhetően. Olyan alternatívát kívánnak felmutatni a tudományosság és szakmaiság jegyében, amelyből a közoktatás és az egyetem is profitál majd. Kiindulópontuk, hogy olyan, az újra nyitott, innováció-menedzsmentben érdekelt középiskolákkal együttműködve alakítsanak ki oktatási ökoszisztémát, amelyből mindannyian versenyelőnyt kovácsolhatnak.

Az iskolák önálló jogi személyként megőrzik autonómiájukat, pedagógiai programjukat töretlenül viszik tovább azoknak a tanároknak és munkatársaknak a teljes körével, akik a fenntartóváltáskor az intézmény és alapítvány közösségét alkotják.

Az egyetem és a két közoktatási intézmény célkitűzései az említett területeken is teljes mértékben egyeznek – jelentették ki.

(Kiemelt kép: illusztráció. Forrás: Óbudai Egyetem)