Nagy Márton a 25,2 százalékos inflációról: jó úton haladunk

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adataira reagált Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a sajtónak. 

2023. április 12., 13:14

Szerző:

„Jó úton haladunk, hiszen ahogy azt a kormányzat várta és előzetesen jelezte, az év elején, azaz januárban már tetőzött az infláció, ezt követően pedig elindult egy mérséklődés” – reagált a Világgazdaságnak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a KSH legújabb márciusi adataira.

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 25,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszerek ára 42,6 százalékkal emelkedett tavaly márciushoz viszonyítva. A háztartási energia 43,1 százalékkal drágult, a tartós fogyasztási cikkekért 11,2 százalékkal kellett többet fizetni.A jármű-üzemanyagok ára 26,9 százalékkal, a szolgáltatások díja 13,0 százalékkal emelkedett.

Amint a miniszter kifejtette: a kabinet ebben a helyzetben is nagyon világos célokat fogalmazott meg, amiben a legfontosabb szempont, hogy a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédjék a családokat, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatottságot és a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás erejéig. Emellett az idén kivédjék a recessziót és az év végére egy számjegyűre szorítsák le az inflációt.

A pénzromlás változásának szerkezetével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az áruházláncok ma már egymásra licitálva jelentik be az árcsökkentéseket, amely szerinte egyre inkább megjelenik az adatokban is. Részben ennek, részben pedig a kínálati oldal korrekciójának köszönhetően márciusban tovább mérséklődött az élelmiszerárak növekedése. 

„Fontos kiemelnem, hogy a szankciós infláció nem csökken, hanem csökkentjük. Tekintettel arra, hogy az infláció főként kínálati tényezőkből fakad, elsőként ezeket kellett kezelni. A kormány már 20 intézkedésről döntött az árak megfékezése és a gazdaság megvédése érdekében. Bevezettük a kamat- és az élelmiszerárstopot, olcsó forrást biztosítunk a vállalkozásoknak a Széchenyi Kártya Programon keresztül, de döntöttünk az energiaintenzív vállalkozások támogatásáról, a Gyármentő Programról és a munkába járás támogatásának emeléséről is. Az intézkedések működnek, egyre látványosabb lesz a hatásuk, azaz eredményes a szankciós infláció elleni vakcina” – magyarázta a miniszter a gazdasági lapnak. 

(Kiemelt képünk: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszél a Széchenyi Kártya Program legújabb termékeiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2022. június 20-án. Fotó: MTI/Soós Lajos)

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.