Mutatjuk a válságköltségvetés nagy veszteseit

Az Orbán-kormány benyújtotta a 2023-as költségvetés tervét, akik biztosan nyernek vele azok a honvédelmi beszállítók és az energetikai cégek.

2022. június 8., 07:53

Szerző:

Ez egy családbarát kormány, ezért van fókuszban a rezsivédelem a 2023-as költségvetésben is – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés benyújtáskor. A jövő évi büdzsé vesztese az egészségügy és a rendvédelem. Nagyot nyernek a honvédelmi beszállítók, az energiacégek, de az állam sem jár rosszul, írja a Népszava.

A 2023-as költségvetésből kiderül, hogy az Orbán-kormány a gazdasági nehézségek ellenére optimistán áll a kihívásokkal szemben. Ezt mutatja ugyanis a gazdaság növekedésre adott 4,1 százalékos előjelzés, valamint az infláció 5,2 százalékos mértéke is, ami az elszálló árak, folyamatos drágulás mellett egészen optimista adatnak tűnik. 

Az Orbán-kormány láthatóan úgy véli, hogy a magyar gazdaság könnyedén átvészeli az újabb válságot, az orosz- ukrán háborút, a költségvetési megszorításokat, a különadókat, és további növekszik. 

(Kiemelt kép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) élelmiszeripari középvállalkozásokat támogató szerződéseinek aláírása előtt a Pénzügyminisztériumban 2021. május 11-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.