Jön a hidegfront, mutatjuk merre felé lehet zivatar és erős szél

A várható időjárás szombat éjfélig. 

2022. május 27., 16:55

Szerző:

Anticiklon és a vele együtt járó napos, száraz idő Franciaországban és az Ibériai-félszigeten van, de a magasnyomás benyúlik az Alpok és Közép-Európa fölé is. A magasnyomás északkeleti peremén Nagy-Britanniától a Fekete-tengering húzódó széles sávban ugyanakkor időjárási frontok vonulnak, amelyek több helyen okoznak átmeneti felhőzetnövekedést és csapadékot. A jelenleg az Északi-tenger és Dél-Anglia felett húzódó hidegfront szombat estére a Kárpát-medencét is eléri, itt is megnövekszik a felhőzet, és elszórtan lehet számítani esőre, záporra, de a front előtt a labilis állapotú légtömegben zivatarok is kitörnek.

Nyugat- és Dél-Dunántúlon, majd éjszaka a Dél-Alföldön is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a helyeken zápor, zivatar is kialakul. Ezzel együtt északon is erősen megnövekszik a felhőzet, ott néhol alakulhat ki eső, zápor.

Szombaton az ország nagy részén erősen felhős idő várható, de az északi területeken kevesebb lesz a felhő, ott a nap is kisüt. Dél felé haladva növekszik a csapadék esélye, a legtöbb csapadék a Dél-Dunántúlon valószínű. A nyugati szelet pénteken az Észak-Alföldön, az Északi-középhegységben és a főváros tágabb környezetében erős lökések kísérik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. Szombatra nyugatira, északnyugatira fordul a szél, és elsősorban a Dunántúlon és a Zemplén térségében erősödhet meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12, 17 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 17 és 23 fok között alakul.

(Kiemelt képünk illusztráció. Szivárvány az elvonuló zivatar után Nagykanizsa felett 2021. május 14-én. MTI/Varga György)

14:34

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.