Ijesztő égi jelenség vonult át az országban

Egy LP szupercella szelte át a Nyugat-Dunántúlt pénteken, a kora esti órákban.

2022. május 14., 18:58

Szerző:

A várakozásokat jócskán alulmúlta a pénteki nap. A száraz légkör és vártnál gyengébb légköri kényszerek miatt csak néhány zápor, gyenge zivatar tudott kialakulni. Látványosság azért ennek ellenére is akadt, a kora esti órákban ugyanis nyugat felől egy kisebb szupercella lépte át a határt és jutott el egészen a Bakony térségéig – írja az Időkép

Mint írják egy LP (low precipitation), vagyis gyenge csapadékú szupercelláról volt szó, ami szupercellák legszelídebb változata. Ennek ellenére azonban felhőszakadás, jégeső, viharos széllökés ezen szupercellák környezetében is előfordulhat. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Láncokba fejlődő zivatarfelhő, vagyis szupercella a budapesti Szabadság híd felett 2019. július 28-?n. MTI/Balogh Zolt)

2024. április 14., 09:05

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.