Ijesztő égi jelenség vonult át az országban

Egy LP szupercella szelte át a Nyugat-Dunántúlt pénteken, a kora esti órákban.

2022. május 14., 18:58

Szerző:

A várakozásokat jócskán alulmúlta a pénteki nap. A száraz légkör és vártnál gyengébb légköri kényszerek miatt csak néhány zápor, gyenge zivatar tudott kialakulni. Látványosság azért ennek ellenére is akadt, a kora esti órákban ugyanis nyugat felől egy kisebb szupercella lépte át a határt és jutott el egészen a Bakony térségéig – írja az Időkép

Mint írják egy LP (low precipitation), vagyis gyenge csapadékú szupercelláról volt szó, ami szupercellák legszelídebb változata. Ennek ellenére azonban felhőszakadás, jégeső, viharos széllökés ezen szupercellák környezetében is előfordulhat. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Láncokba fejlődő zivatarfelhő, vagyis szupercella a budapesti Szabadság híd felett 2019. július 28-?n. MTI/Balogh Zolt)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.