Így vigyázunk otthonunkra, mi magyarok

Felmérés készült arról, hogy hogyan vigyáznak a magyarok otthonaikra a nyaralás alatt.

2022. július 6., 15:40

Szerző:

„A magyarok továbbra is a családtagjaikra bízzák az üres lakásuk felügyeletét: a K&H Biztos Jövő felmérése szerint 71 százalék követi ezt a forgatókönyvet” – írja a Napi.hu.

23 százalék egyszerű riasztóval védi otthonát, a távfelügyeletet pedig a válaszadók 17 százaléka választja.

A felmérés arra irányult, hogy az utóbbi években mi történt a válaszadók lakásával a nyaralás alatt, kire bízták annak felügyeletét.

A 30-59 évesek 91 százaléka arról számolt be, hogy nem történt káresemény az utazásuk alatt az elmúlt években: ez lényegében megegyezik a 2021-ben és 2020-ban mért értékkel. Akiknél káresemény történt, jellemzően műszaki hiba vagy természeti csapás, vihar volt az ok.

Betörésről mindössze pár százalék számolt be mindhárom évben.

A megkérdezettek 71 százaléka a nyaralás ideje alatt úgy gondoskodik otthona biztonságáról, hogy kulcsot ad egy családtagnak. Ez döntően a magas- és közepes jövedelműekre jellemző, az alacsonyabb jövedelműeknél kevésbé.

A kutatásban több választ is megjelölhettek a megkérdezettek, akik közül 67 százalék azt mondta, hogy megbíz egy-egy ismerőst vagy családtagot azzal, hogy ürítse a postaládát, 64 százalékuk pedig a szomszédot kéri meg, hogy figyeljen a lakásra. A kutatás tavalyi és 2020-as eredményei szerint a korábbi években a válaszadók hasonló arányokban választották ugyanezeket a megoldásokat.

Kisebbségben vannak azok, akik egyszerű riasztóberendezéssel “védik” a lakást: ez a megkérdezettek 23 százalékára igaz, ami szintén megfelel a korábbi évek eredményeinek. Távfelügyeleti rendszer 17 százalékuknak van, csakúgy, mint tavaly, 2020-ban azonban még közel 23 százalék számolt be ilyen védelemről.

A K&H-nál - felmérés adataival összhangban - a lakásbiztosítási károkon belül a betörések marginálisak, az arányuk az elmúlt két évben a 0,5 százalékot sem érte el. A legjellemzőbb káresemények közé a vezetéktörés és a vihar okozta problémák tartoznak. A társaság tavaly egy-egy lakásbiztosításokhoz kapcsolódó káreseményre átlagosan 67 ezer forintot fizetett, ami mintegy 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

(Kiemelt kép: a csúszdás "Rézsüs játszótér" Újtelep városrész Céhház utcájában kertes lakóépületek közt. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.