Igazából 14. havi nyugdíjat is kapnak most a nyugdíjasok

A Portfolio kiszámolta, mennyit kapnak összesen.

2021. december 14., 07:28

Szerző:

A kormány négy hónap leforgása alatt nemcsak plusz egyhavi nyugdíjat fizet ki (ahogyan az már ismert, 2022 februárjában), hanem egyszeri intézkedéseivel csaknem még egy hónapnyi juttatást ad a nyugdíjasoknak – derül ki a Portfolio.hu számításaiból. Íme, mennyire bőkezű a kormány a jövő tavaszi parlamenti választások előtt – négy hónap alatt érzékelhetően javítják a nyugdíjasok jövedelmi helyzetét, az alábbi négy intézkedéssel:

  • Novemberben év elejéig visszamenőleges nyugdíjemelést kaptak a nyugdíjellátásban részesülők a vártnál magasabb infláció miatt. A korrekció is a vártnál nagyobb lett, átlagnyugdíjasnak (151 ezer forint) mintegy 22 ezer forintnyi.
  • Mindenkinek, a kisnyugdíjasoknak is egyforma összegű, 80 ezer forintos nyugdíjprémium volt novemberben.
  • Januárban az előzetesen bejelentett 3 százalékos helyett 5 százalékos nyugdíjemelés jön, szintén a magasabb infláció miatt.  A plusz 2 százalékos emelés átlagnyugdíj szintjén úgy 3 ezer forint havi pluszt jelent, ami éves szinten 36 ezer forint.
  • Februárban az eredetileg tervezett kétheti nyugdíj helyett teljes havi, 13. havi juttatás is érkezik a normál havi ellátáson felül.

A portál azt írja, a novemberi nyugdíjemelési többlet és a nyugdíjprémium kifizetése 250 milliárd forintnyi plusz kiadást jelentett az idei költségvetés számára. A jövő januári lényegesen magasabb nyugdíjemelés pedig számításaik szerint éves szinten akár 80 milliárd forint többletkiadást is jelenthet.

Vagyis a kormány idén november és 2022 januárja között – a februárra várható 13. havi nyugdíj kifizetésén túl – 330 milliárd forint extra kiadást vállal fel a nyugdíjasok felé. Tegyük mellé, hogy a (tavaly nyáron elfogadott) 2021-es eredeti költségvetés (még az év közbeni nyugdíjkompenzációk nélkül számolt) nyugellátásának sorát, abban az idei egész évre vonatkozó nyugellátás összegét 3907 milliárd forintra várta a kormány. A nyugdíjakra pluszban kifizetett 330 milliárd forint tehát majdnem annyi, mintha még egy havi nyugdíjat adtak volna. Hiszen az évi tervezett 3907 milliárd forint nyugdíjkiadás egy hónapra visszaosztva 325 milliárd forint.

A 151 ezer forintos átlagnyugdíjasnak az első három intézkedés mintegy 138 ezer plusz pénzt jelenthet, vagyis majdnem neki is egy 14. havi extra pénz jön ki.

Más szóval a szakportál szerint úgy is fogalmazhatunk, hogy a jövő februári valódi 13. havi nyugdíj kifizetése mellett az egyszeri kompenzációkkal a kormány egy 14. havi plusz nyugdíjat is odaad a több mint 2,5 millió érintettnek pár hónap alatt.

(Kiemelt kép: Illusztráció)

 

2023. január 31., 15:13

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető a személyi jövedelemadó bevallási tervezete és a pénztárakba befizetett összegek után járó adóvisszatérítés összege, hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében