Kettávágja a front az ország időjárását

Csütörtökön a keleti országrészben még nyárias, a nyugati országrészben már kora őszi időjárás lesz.

2024. szeptember 11., 16:50

Szerző:

A csütörtöki időjárás során frontális felhőzet csak lassan halad kelet felé, ezért az ország keleti felén alapvetően napos idő várható a fátyolfelhők mellett, míg a Dunántúlon nyugat, északnyugat felé haladva egyre több és vastagabb lesz a felhőzet. A Nyugat-Dunántúlon tartós eső várható, ott kiadós mennyiség is hullhat, az összefüggő csapadékzóna lassan araszol kelet felé – írja a HungaroMet.

Akár 7-8 foknyi különbség is lehet a keleti és nyugati országrész időjárásában

Emellett a déli, délnyugati országrészben egy-egy helyen az ég is megdörrenhet. Az ország nyugati felén megélénkül, a nyugati tájakon megerősödik az északnyugatira forduló szél, míg keleten döntően mérsékelt marad az alapvetően déli légáramlás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 22 és 29, de a Dunántúl északnyugati felén ennél jóval alacsonyabban, 14 és 20 fok között alakul, a nyugati határ mentén reggel, délelőtt áll be a maximum-hőmérséklet.

Csütörtökön délutántól, éjfélig a Dunántúl déli részén, illetve később az Alföld déli részén az ég is megdördülhet. A 24 órás csapadékösszeg a Dunántúl nyugati megyéiben csütörtök éjfélig elérhet a 20 mm-t. Nyugaton egy-egy 65 km/h körüli széllökésre is van esély a nap folyamán északnyugati, északi irányból. Tiszántúlon csütörtök hajnalban átmenetileg nagyobb területen képződhet köd, helyenként sűrű köd.

Meg kell becsülni az őszi esőt, a tél száraznak ígérkezik

Amint arról a 168.hu is beszámolt, nagy valószínűséggel száraz lesz a tél. A mérvadó időjárás-előrejelző modellek prognózisaiból az szűrhető le, hogy még a megszokottnál is „melegebb" és csapadékszegényebb lesz az idei tél Európában. Az előzetes becslések szerint nagyobb mennyiségű hóra inkább csak a skandináv országokban mutatkozik komolyabb esély, hazánkban viszont - a földrész legtöbb országához hasonlóan - relatíve szárazak és enyhék lesznek a téli hónapok.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.