Marad a télies időjárás

Párás, ködös időjárásra lehet számítani. 

2024. január 30., 20:58

Szerző:

Túlnyomóan derült időjárás lesz térségünkben, estétől egyre többfelé párássá válik a levegő, illetve terjeszkedni kezd a (zúzmarás) köd, ami éjszaka főleg az Északi-középhegységet, az Észak-Alföldet, a főváros térségét, az Alpokalját és a Dráva mentét boríthatja be akár nagyobb területen is. Hajnalra az északnyugati tájakra széteső front felhőzete érkezik, ami szerdán délkelet felé átvonul felettünk. Ezzel párhuzamosan a köd ritkul, zsugorodik, de a délnyugati határnál és az Alföld egyes részein egész nap megmaradhat – tudatta a Hungaromet Nonprofit Zrt. 

A déli szél az Észak-Dunántúlon mérséklődik, holnap gyenge lesz a légmozgás.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és -2 fok között alakul, a fagyzugokban ennél hidegebb lesz.


A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 4 és 8 fok között valószínű, azonban az egész nap ködös tájakon ennél hidegebb várható.

A ködös időjárásra való tekintettel érdemes fokozattan figyelni vezetés közben, hiszen a rossz látási körülmények miatt sokszor történik baleset a közutakon. A ködben való vezetés esetén nem ajánlott előzni. A ködréteg sokféle lehet, közlekedési szempontból azonban talán az a legveszélyesebb tulajdonsága, hogy jellemzően foltokban jelentkezik folyók, tavak közelében, zárt völgyekben, erdős területeken. És szinte bármely más helyen is, ahol az időjárási viszonyok egy adott pillanatban kedveznek a ködképződésnek – írta meg a közlekedésbiztonság.kti.hu.

A hideg éjszakára való tekintettel ne felejtsék kint házi kedvenceiket, hiszen számukra is fontos, hogy melegben legyenek éjjel. Amint azt a 24. hu is megírta télen a rövid szőrű vagy kisebb testű állatoknál fokozottan jelenthet veszélyt a hipotermia (alacsony testhőmérséklet) és a fagyás (testrészek fagyás miatti károsodása). Ezek mellett a hideg az légúti betegségek előfordulását is növelheti, illetve meglévő egészségügyi problémákat, úgymint az ízületi gyulladást is fokozhatja.

Időjárás Európában

A kontinens legnagyobb részének időjárását egy délnyugatról benyúló anticiklon alakítja. Hatására napos, száraz, az átlagosnál nagyrészt enyhébb az idő. Frontrendszer a magasnyomás északi peremén, a Brit-szigetektől a Kelet-európai-síkságig húzódik, ahol sok a felhő, de számottevő csapadék csak az Egyesült Királyságban, valamint Norvégia északi részén fordul elő, utóbbi területen havazás formájában.

Változékonyabb idő még a Balkán déli részén, illetve a Boszporusznál jellemző, ott egy légörvény okoz hózáporokat.

A Kárpát-medence időjárását is anticiklon alakítja, emiatt tovább erősödik a ködhajlam. Szerdán egy feloszlóban levő front érkezik, amely jelentős változást nem okoz időjárásunkban.

(Kiemelt képünk: Kerékpáros a ködben a Lánchídnál. Fotó: Ferenc Isza / AFP)

Már 4 éve, hogy a kormány fenntartja a rendkívüli jogrendet, amivel felhatalmazást kapott arra, hogy olyan rendeleteket alkosson, amivel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.