Időjárás – Pénteken újabb frontok érkeznek

Egymás sarkára lépnek a frontok, a hideg- és melegfrontra érzékenyekre is kemény nap vár. A viharos szél estére hagy alább, eső, havas eső és hózápor is előfordulhat az ország egyes részein. 

2024. január 25., 19:06

Szerző:

A Mediterráneum középső és nyugati része fölött magasnyomás terül el, arrafelé nagy területen zavartalan a napsütés, de köddel, rétegfelhőzettel borított tájak is előfordulnak. Anticiklon a meghatározó a Skandináv-félsziget északi részén is, arrafelé viszont napközben is sokfelé borult, ködös az idő. A kontinens más részein viszont a kialakult erőteljes északnyugati áramlás által egymást érik az időjárási frontok, így továbbra is mozgalmas, nagy területen kifejezetten szeles az időjárás, és több helyen csapadék is előfordul: a Kelet-európai-síkságon még döntően hó, másutt egyre inkább az eső esik.

Marad az erőteljes északnyugati áramlás, így az igen változékony idő a Kárpát-medencében is: bár a sokfelé erős, viharos északnyugati szél átmenetileg veszít erejéből, pénteken újabb frontok érkeznek. 

Éjszaka nagy területen csökken a felhőzet, északkeleten, keleten viszont hajnalban, reggel is előfordulhatnak felhősebb körzetek, arrafelé néhány helyen előfordulhat futó zápor, esetleg havas eső, hózápor. 

A várható időjárás péntek éjjelig

Pénteken főként a Dunától keletre még több órára kisüt a nap, azonban eközben frontális felhőzet terjeszkedik kelet felé, amely az esti, késő esti órákra fokozatosan beborítja az országot. Napközben még inkább csak a Dunántúlon helyenként, késő délutántól, estétől viszont északnyugat felől egyre többfelé várható csapadék – zömmel eső, zápor. A csütörtök estig, késő estig sokfelé erős, viharos északnyugati, nyugati szél éjszakától fokozatosan veszít erejéből, de helyenként pénteken napközben is élénk, erős maradhat. 

Péntek délután átmenetileg nagy területen délnyugatira, majd estétől ismét fokozatosan északnyugatira fordul a szélirány, és ekkor a Dunántúlon már ismét lehetnek viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között, a szélcsendes helyeken néhol az alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 5, 10 fok között várható, de az északkeleti határ közelében néhol ennél kissé hidegebb is lehet.

Napközben még erős lesz a szél

Az északnyugati szél fokozatosan veszít erejéből, de viharos lökések helyenként az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében, és az északi-középhegység területén még előfordulhatnak az este folyamán. Éjszakára tovább mérséklődik a szél. Ezt követően kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség már nem várható. 

A péntek este északnyugat felől érkező csapadékzónából északkeleten (Borsod, Szabolcs térsége) havas eső, hó, de Borsod északi részein átmenetileg gyenge ónos eső is előfordulhat. Szabolcs megye határhoz közel eső részén a havazásból lepel-1 cm hóréteg gyűlhet össze.

Fronthatásban gazdag napunk lesz

Mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Thomas Warnack / DPA / AFP)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.