Időjárás – Kedden is folytatódik a túlnyomóan napos idő

A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között várható.

2024. május 14., 07:16

Szerző:

Továbbra is az a nagy kiterjedésű anticiklon határozza meg Európa jelentős részének időjárását, melynek középpontja a balti térségben található. Ennek az anticiklonnak a területén döntően száraz, derült az idő, ám körülötte ciklonok és frontjaik hatására többfelé erősen felhős vagy borult az ég, sokfelé fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar is. Többfelől jelentettek 10 mm-t meghaladó napi csapadékösszeget. A Kelet-európai-síkság nagy részén napközben sem haladja meg a hőmérséklet a 8 fokot, míg Európa nyugati harmadán, felén továbbra is nyárias az idő, még Svédország déli felén is nagyrészt 20 fok felett alakultak a maximum-értékek. A Kárpát-medence fölé kedd estig az anticiklon peremén, keleties áramlással szárazabb légtömeg érkezik térségünkbe.

Továbbra is élvezhetjük a kellemes és meleg időjárást

Kedden a napsütésé lesz a főszerep de kevés helyen azért így is számíthatunk kisebb záporra. Délkeleten délután egy-egy futó zápor előfordulhat, ezt leszámítva nem lesz csapadék. A keleties szelet főként az ország északi felén élénk lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között várható – írja a Hungaromet. 

Az Időkép előrejelzése szerdán a gomolyfelhős idő mellett a Dunántúlon megnövekszik a fátyolfelhőzet is. Helyenként, nagyobb eséllyel keleten, esetleg a Dunántúlon alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A délkeleti szél többfelé élénk, néhol erős lesz. Délután 20-26 fokot mutathatnak a hőmérők.

Csütörtökön a megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan, de főként a Dunántúlon alakulhatnak ki záporok, néhol zivatarok. A délkeleti szelet már több helyen erős, északnyugaton viharos lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 21-27 fok között valószínű.

Pénteken már nem lesz annyira kellemes az idő: többfelé előfordulhat eső, zápor, zivatar, helyenként kiadós mennyiséggel kell számolnunk. Élénk, erős lesz a délkeleti szél. Napközben 18-27 fokra van kilátás. Hétvégén marad a változékony, záporokkal-zivatarokkal tűzdelt időjárás.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)