Olvadó hóban csúszik ránk a kettősfront kedden

Gyenge eső, zápor hétfőn és kedden leginkább estétől fordulhat elő, északkeleten kevés átmeneti ónos eső is lehet.

2023. december 11., 19:32

Szerző:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 

Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig: 

Nyugat felől mindenütt megnövekszik, majd hajnalban csökken a felhőzet, és kedd napközben a legtöbb helyen már gyengén felhős, napos idő várható. A hajnalban képződött köd kedden azonban délnyugaton csak lassan oszlik fel, és északkeleten helyenként tartósan beragadhat a felhőzet.

Gyenge eső, zápor hétfőn és kedden leginkább estétől fordulhat elő, északkeleten kevés átmeneti ónos eső is lehet. A délies szél időnként megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +4 fok között valószínű, a szélcsendes, derült részeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 7 és 12 fok között alakul, a tartósan borult, ködös tájakon lehet ennél hidegebb.

Időjárási helyzet Európában:

A Kelet-európai-síkság és a Mediterráneum fölött anticiklon húzódik, itt a -20 fok alatti maximum-hőmérsékletek sem ritkák. Míg Európa nyugati felén meglehetősen enyhe az időjárás, a minimumok arrafelé 10 fok körüli értékeket vettek fel, a maximumok pedig többfelé meghaladták a 20 fokot az elmúlt 24 órában.

Északnyugaton egy több középpontú ciklonrendszer helyezkedik el, amelynek kiterjedt felhőkarjai többfelé okoztak csapadékos időjárást, hazánkban és tőlünk keletre sok helyen havazás formájában. A Kárpát-medence időjárását a következő napokban a fent említett ciklonrendszer alakítja majd, enyhülést hozva a térségbe.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Christoph Reichwein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)