Ólmos léptekkel közelít a zimankó

A Kárpát-medence fölött éjszaka hidegfront vonul át, mögötte szerdára a magasban hűvösebb levegő érkezik fölénk.

2023. november 7., 17:27

Szerző:

Várható időjárás szerda éjfélig az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése alapján:

A kevésbé felhős tájakon is megnövekszik a felhőzet, és éjszaka erősen felhős vagy borult lesz az ég többfelé esővel, záporral, néhol akár zivatarral.

Az éjszaka második felétől északnyugat felől egyre jobban vékonyodik, hajnaltól szakadozik is a felhőzet, és szerdán az ország nagy részén már napos idő várható kevés felhővel.

Északkeleten azonban továbbra is maradhatnak tartósabban felhős körzetek és ott még napközben is kialakulhat zápor, zivatar.

Este, éjszaka egyre inkább északnyugatira, nyugatira fordul a szél és helyenként megerősödik. Szerdán délután a nyugatira, délnyugatira forduló szél fokozatosan veszít erejéből.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5, 11 fok között alakul, de a szélvédett hidegre érzékeny tájakon ennél hidegebb is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 9 és 14 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában: 

Erőteljes zonális áramlás a jellemző: az Észak-Európában található alacsonynyomású rendszerek légköri frontjai egymást érik a kontinensen nyugatról kelet felé haladva. Ezen frontok mentén sok a felhő, és több helyen fordul elő csapadék: döntően eső, de a magashegységekben, illetve a Skandináv-félsziget északi felén síkvidéken is nagyobb területről jelentenek havazást.

Nyugodtabb időt okozó magasnyomás csupán Délkelet-Európában, illetve az Ibériai-félszigeten figyelhető meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)