Időjárás: Így tör be délután a hideg az országba (videó)

Kettévágja a hétvégét egy markáns hidegfront.

2024. március 23., 11:45

Szerző:

Szombat délután megváltozik az időjárás, egy markáns hidegfront érkezik, de előtte még intenzív melegedés zajlik, ami a melegfrontra érzékenyeknél okozhat fáradékonyságot, bágyadtságot, keringési problémákat – figyelmeztet az Időkép.

A délutáni órák második felében esővel, záporokkal, erős, viharos északnyugatira forduló széllel éri el az országot a front nyugat, északnyugat felől, előtte viszont még kimondottan meleg, tavaszias időben lesz részünk.

A meleg levegő élénk, erős délnyugati széllel érkezik. A kezdeti napos időt ugyan erős fátyolfelhősödés váltja majd, de ezekből a felhőkből még nem fog esni. Délutánra az ország nagy részén 17 és 22 fok közé melegszik a levegő, a legmelegebb délen, délnyugaton és a front érkezése előtt Sopron környékén lesz.

Viharos időjárás miatt citromsárga riasztás van érvényben

Citromsárga riasztást ír Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a HungaroMet szombat délutánra.

Ahogy megérkezik a hidegfront, hirtelen több fokot hűl majd a levegő, egyelőre búcsút inthetünk a 20 fok fölötti hőmérsékletnek, vasárnapra 7-8 fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Hétfő és kedd hajnalban ismét előfordulhatnak fagyos tájak, de a lehűlés nem lesz tartós, keddtől erőteljes felmelegedés jelei mutatkoznak.

Vasárnap még délen és keleten indul felhős, több helyen esős idővel a nap, de északnyugat felől már elkezd felszakadozni a felhőzet. Délután már napos, gomolyfelhős idő várható, záporok, illetve egy-egy zivatar a Dunántúlon és északkeleten, keleten fordulhat elő. A nyugati, északnyugati szél többfelé élénk, erős lesz. Hajnalban 1-7, délután 9-15 fokot mérhetünk.

Hétfőn a napos-gomolyfelhős időben elszórtan alakulhatnak ki záporok, néhol zivatarok, a hegyekben akár hó-, illetve jégdarazáporok is előfordulhatnak. Élénk, erős északnyugati szél várható. Hajnalban -2, +5, délután 9-15 fok valószínű.

Kedden eleinte napos, fátyolfehős időre van kilátás, majd délnyugat felől felhőzetnövekedés várható. Kisebb csapadék csak néhol fordulhat elő. A délkeletire forduló szél többfelé megerősödik, északnyugaton helyenként viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 11-18 fok között alakulhat. Szerdára előreláthatólag a Dunántúlon alakulhatnak ki záporok, kisebb eső. Élénk, erős délkeleti széllel érkezik a meleg. Délután 14-22 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.