Északon szakadozik a felhőzet

Lassan szakadozik a felhőzet hazánk északi részén. Derült lesz az égbolt.

2024. január 8., 16:25

Szerző:

Az ország területén a következőképp alakul az időjárás: kedd éjfélig szakadozik, csökken a felhőzet, arrafelé éjjel már derült területek is lehetnek. Másutt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Egyre inkább dél felé szorul a kisebb havazás, hószállingózás. Kedden egyre nagyobb területen süt ki a nap, csak délen, délnyugaton maradhatnak továbbra is felhős tájak, ahol délelőttig még előfordulhat havazás, hószállingózás, majd ott is megszűnik a csapadék. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz erős, a Dunántúlon hétfőn, északkeleten kedd délelőttig kísérhetik viharos lökések. Kedd délutántól mindenütt mérséklődik a légmozgás.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -9 és -3 fok között alakul, de a szélvédett, derült északi tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -4 és +3 fok közé emelkedik.


Kontinensünk északi, északnyugati felének időjárását egy hatalmas anticiklon határozza meg, arrafelé nyugodt, eseménytelen, azonban zord, hideg időjárás uralkodik. Európa déli területei fölött többközéppontú ciklonrendszer teszi mozgalmassá az időjárást, arrafelé kezdetben eső esett, majd ahogy csökkent a hőmérséklet, havazásról érkezett jelentés. A sarkvidéki, hideg légtömeg határa mára már délebbre tolódott, és a Mediterráneumban is 20 fok alá csökkentek a maximumértékek.


Kedd estig a Kárpát-medence egyre inkább a fent említett anticiklon peremére kerül, megnyugszik időjárásunk, és egyre szárazabb, azonban hideg levegő tölti ki hazánkat, amelynek hatására hajnalonként jelentős fagyokra ébredhetünk.

(Fotó: Philipp von Ditfurth/ Picture-Alliance /AFP)

Tegnap 21:37

A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen, „illetve olyan helyekről is kaptam támogatást, amit nem gondoltam”. Példaként egyházi vezetőket, régi barátokat, illetve a Történelmi Magyar Családok Szövetségét említette – derül ki Magyar Péter Telexnek adott interjújából.

Tegnap 18:54

Amióta mérik, most először a legszegényebb magyar régió is eléri az EU fejlettségének felét, de a fél ország az uniós lista leghátsó részén van – sőt, ha a francia tengerentúli helyek nélkül számolunk, akkor a Dél-Alföld is visszacsúszott az európai legszegényebb húszba. Budapest eközben még jobban teljesít, az országból a főváros és környéke tudott szebb növekedést felmutatni - írja a hvg.hu.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.