Elmarad a farkasordító hideg, folyatódik a tavaszias februári időjárás

Az időjárás gyakran tartogat meglepetéseket, de most már szinte biztos, hogy a hónap végéig nem érkezik hidegbetörés hazánk területére.

2024. február 19., 16:35

Szerző:

Az európai időjárás ezekben a napokban döntően a nyugatról kelet felé vonuló, a szárazföld fölött fokozatosan gyengülő ciklonokról és frontjaikról szól, most sincs ez másként. A Brit-szigetek, Közép-Európa és a Kelet-európai-síkság fölött is egy-egy frontzónát figyelhetünk meg, amelyek mentén többfelé fordul elő csapadék. Az elmúlt 24 órából jelentős mennyiséget Észak-Németországból és Dániából jelentettek.

A ciklonok közötti területek mellett a mediterrán térség időjárását is döntően anticiklonális hatások alakítják, így ott naposabb, eseménytelen az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet az Ibériai-félsziget délnyugati felén és helyenként a Földközi-tenger mentén 20 fok közelében alakul, észak, északkelet felé haladva azonban fokozatosan egyre hidegebb van.

Kedd estig a Kárpát-medence fölött előbb a közép-európai ciklon okkludálódó frontja vonul át, majd kedden ennek hátoldalán már szárazabb, de továbbra is enyhe levegő érkezik fölénk.

Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig

Hétfő estig egy átvonuló csapadékzónából elszórtan kell kisebb esőre, záporra számítani. Délutántól északnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, megszűnik a csapadék, legkésőbb a délkeleti tájakon a késő esti órákban. Hajnalra az északkeleti megyékben és a Dráva mentén köd, illetve rétegfelhőzet képződhet, másutt ekkor derült vagy gyengén felhős lesz az ég.

Kedden előbbiek feloszlását követően ott is, mint az ország többi részén felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütés várható. Helyenként, nagyobb eséllyel a Dunántúlon fordulhat elő futó zápor. Az északnyugatira forduló szél kedden nagy területen megélénkül, kiemelten Sopron körül és a Bakonyban olykor meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és +4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 14 fok között alakul.

Nem tér vissza a tél februárban

Szinte mérget vehetünk rá, hogy nem tér vissza a tél februárban. Néhány fagyosabb éjszakát leszámítva idén nem sok köze volt a télhez a tél utolsó hónapjának. Ráadásul már csak tíz nap van hátra a meteorológiai télből és az előrejelzések alapján nem fog kopogósra fagyni a föld márciusig. 

Tíz napnyi időtávra, ugyanis már elég biztosan ki lehet jelenteni azt, hogy az átlagosnál melegebb vagy hűvösebb időre lehet-e számítani. A legfrissebb előrejelzések pedig azt mutatják, hogy az átlagosnál akár 5-10 fokkal melegebb hőmérsékleti tendencia február hátralévő részében is folytatódni fog – olvasható az Időkép oldalán.

Szeles, csapadékos, ugyanakkor enyhe időjárásra lehet számítani a hónap hátralévő részében, a hajnali fagyoknak pedig csak epizódszerep fog jutni.

(Kép forrása: Steve/ Pexels)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.