Mutatjuk, hol várható ma felhőszakadás

Estig csak elvétve alakulhat ki zivatar a Dunántúlon, estétől viszont péntek reggelig, elsősorban az ország északnyugati felén lehet komolyabb eső, felhőszakadás.

2023. augusztus 3., 12:50

Szerző:

A délnyugati szél nagy területen élénk, néhol erős lesz, az Észak-Dunántúlon északi, északnyugati lesz a meghatározó szélirány. A legmagasabb nappali hőmérséklet tág határok, 23 és 35 fok között alakul. Északnyugatról délkelet felé haladva várhatók a magasabb értékek. Késő estére 19 és 27 közé hűl le a levegő, továbbra is északnyugaton mérhetjük az alacsonyabb, míg délkeleten a magasabb értékeket – áll a met.hu előrejelzésében.

Csütörtökön egy hullámzó front közelíti meg északnyugat felől hazánkat, így északnyugaton hidegfronti, keletebbre a meleg idő miatt még melegfronti panaszok jelentkezhetnek.

Estig csak elvétve alakulhat ki zivatar a Dunántúlon, estétől viszont péntek reggelig, kora délelőttig elsősorban az ország északnyugati felén egyre több helyen képződnek zivatarok, amelyek fő kísérőjelensége a felhőszakadás (ált. 25-45 mm) lesz.

Néhol 50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, amely a domborzati viszonyok függvényében villámárvizet is okozhat. A zivatarokhoz erős vagy viharos széllökés (ált. 45-65 km/h) és kis eséllyel jégeső (ált. < 1-2 cm) is társulhat. Reggelig a délkeleti országrészben jóval kisebb a csapadék esélye.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Merész Márton )

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.