Idegen lények bukkantak fel a Balatonban

Semmi keresnivalójuk nálunk!

 

2022. január 20., 20:19

Szerző:

Három idegenhonos halfaj is megtelepedett a Balatonban, holott sosem telepítették oda ezeket pikkelyeseket. Az ezüstkárász, a kínai razbora és a naphal is teret hódított a Balatonban. Ez azért jelent gondot, mert az úgynevezett invazív halfajok kiszorítják a „magyar tenger” természetes élővilágát. Az invazív halfajok jelentik a Balaton vízgyűjtőjének élővilágát fenyegető harmadik legnagyobb veszély a klímaváltozás és az élőhelyek pusztulása mellett – számolt be egy, a Balaton Fejlesztési Tanács által szervezett konferencián elhangzottakról a Balatoni Futár és a HírBalaton.

Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint azért nem kívánatosak sehol az idegenhonos fajok, mert azok kiszorítják, eltüntethetik az adott térségre jellemző őshonos fajokat, ezzel eltűnik egy-egy terület élővilágának egyedisége. Például ily módon veszélybe sodorta a 60 millió éve itt élő lápi póc fennmaradását a Távol-Keletről – szándékosan vagy véletlenül, de repülőn – behurcolt amúrgéb is, amely halszállítmányokkal lép át a vízgyűjtő területek határain. A naphal1908-ban egy somogysárdi halastóból indulva népesítette be az egész Kárpát-medencét.

Ma Magyarországon egyébként már több mint 60 idegenhonos halfaj van jelen, egyre nő a számuk és a példányok mennyisége. Némi reménysugarat jelenthet viszont a kínai növényevő busa kitiltása a halastavakból is. Ez a faj úgy került a Balatonba, hogy telepítése mindig is tilos volt ott.

(Kiemelt képünk: Naphal Cephas [Lepomis gibbosus]. Forrás: Wikimedia Commons/Cephas)

 

07:02

A nap első felében javulnak a látási viszonyok, megszűnik a köd, a rétegfelhőzet az északkeleti megyékben zsugorodik, ugyanakkor délnyugat felől mediterrán ciklon egyre vastagabb magasszintű felhőzete húzódik fölénk – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.