Hőség, hidegfront, szél – lesz minden a Magyar Nagdíj hétvégéjén

A hagyományokhoz híven ismét izgalmasnak ígérkezik az időjárás tekintetében a hétvégi mogyoródi Formula-1-es Magyar Nagydíj – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI megkeresésére.

2022. július 29., 06:27

Szerző:

Simon Gergő meteorológus előrejelzésében azt írta: pénteken a fátyol- és a képződő gomolyfelhők mellett többórás napsütés várható. A gomolyfelhők ugyan időszakosan összeállhatnak, s ezekből kis valószínűséggel a délutáni órákban lehetnek futó záporok, de érdemi csapadék nem valószínű. Az északkeleti, keleti szél többnyire mérsékelt marad. A délutáni órákban a csúcshőmérséklet 34, 35 Celsius-fok körül alakul, tehát hőségre kell számítani. 

Péntek éjszaka azonban egy hidegfront közelíti meg a Kárpát-medencét északnyugatról, amely nagy mértékben – mint fogalmazott – „megkeveri a paklikat” a szombati időmérőre. 

Szombaton fokozatosan megnövekszik, meg is vastagszik a felhőtakaró. Több hullámban várható eleinte záporos, zivataros jellegű csapadék, amelyet majd időszakos eső vált fel. A csapadékban időként lesznek majd szünetek, amely a meteorológus szerint külön nehézséget okoz majd a csapatoknak az aktuális stratégiák kiválasztásában. A szél északnyugatira fordul, időnként megélénkül, főleg az intenzívebb záporok, esetleg zivatarok mentén átmenetileg meg is erősödhet. A maximumhőmérséklet 26, 27 fok körül alakul, de tartós csapadékhullás esetén ennél hűvösebb is lehet. 

Vasárnap az ország időjárását alakító ciklon, illetve a hozzá tartozó frontrendszer kelet felé távolodik. Gyorsan vonuló gomolyfelhők mellett többórás napsütés valószínű. Ezekből a gomolyfelhőkből kis eséllyel lehet rövid zápor. Az északnyugati szél viszont megerősödik, viharossá fokozódik. A verseny idején is előfordulhatnak erős, viharos széllökések, amelyek – Simon Gergő szerint – „ismét egy plusz csavart hozhatnak”. A csúcshőmérséklet 25, 26 fok körül alakul, de az erős északias szél jelentősen ronthat a hőérzeten - fejtette ki.

A meteorológus összességében úgy értékelt: „ismét felvonul a meteorológiai elemek tárháza a Magyar Nagydíjon”. Pénteken igazi meleg, nyári idő várható, szombaton egy markáns frontátvonulás csapadékkal, míg vasárnap a szél okoz majd izgalmakat – hangsúlyozta Simon Gergő. 

A 37. Formula-1-es Magyar Nagydíj várhatóan teltház előtt zajlik majd a mogyoródi Hungaroringen. A betétprogramok között a Formula-2, a Formula-3, valamint a csak női versenyzőket felvonultató formulaautós sorozat, a W Series aktuális fordulója szerepel. A Formula-3-ban hazai induló is lesz, a szurkolók Tóth Lászlónak, a Charouz Racing System pilótájának drukkolhatnak. 

Az F1-es időmérő edzést szombaton 16 órakor rendezik, a 70 körös futam pedig vasárnap 15 órakor rajtol.

(Kiemelt kép: Közönség a Forma-1-es Magyar Nagydíj harmadik szabadedzésén a mogyoródi Hungaroringen 2018. július 28-án. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)

A bevételek növelése és a kiadások csökkentése érdekében vezet be új intézkedéseket ősztől a helyi közösségi közlekedési feladatokat ellátó, városi tulajdonú Tüke Busz Zrt. Pécsen – tájékoztatta a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.

Az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a nyári táborokhoz kapcsolódó szülői panaszok miatt.