Horváth Péter: Oltani kell a pedagógusokat

Csak ebben az esetben tudnak biztonságosan működni a köznevelési intézmények – figyelmeztetett a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke.

2021. március 16., 08:45

Szerző:

Napra pontosan egy éve, 2020. március 16-án zárt be először minden oktatási intézmény az országban. Az évfordulón a Népszavának Horváth Péter azt mondta, hogy az NPK következetesen azt képviselte, hogy folyamatosan nézni kell az adatokat, és ezek elemzése, valamint az előrejelzések alapján kell meghozni a döntéseket. 

„Mindig is hangsúlyoztuk, hogy amennyiben egy köznevelési intézményben megbetegedések vannak, akkor ott a helyi kérésnek megfelelően el kell rendelni a digitális oktatást” – így Horváth, aki felidézte, az NPK azt is támogatta, hogy legalább az alsós évfolyamokon, ameddig a lehetőségek engedik, maradjanak a gyerekek jelenléti oktatásban, hiszen az ő olvasási, írási, számolási, eszközhasználati készségük még nagyon nehézzé teszi a nem személyes oktatást. 

Az iskolák felkészültségét firtató kérdésre Horváth azt felelte, hogy abban sokat segítettek a tavaly tavaszi időszak tapasztalatai. „Egységesebb lett az oktatáshoz szükséges platformok használata, sokkal felkészültebbek a pedagógusok, akár az idő beosztásában, akár a kiadható tananyag mennyiségében. Ugyanakkor nyilván ebben a helyzetben nem lehet mindazt elvégezni, amit a megszokott körülmények között adni tudunk a tanítványainknak” – mondta.

Az érettségi vizsgák ügyében az NPK elnöke szerint igen nehéz egységes álláspontot kialakítani, hiszen a tanárok és a diákok között is vannak, akik úgy gondolják, hogy hagyományos érettségi legyen, mások pedig úgy, hogy egyáltalán ne legyen. „Véleményem szerint most még arra kell készíteni mindenkit, hogy hagyományos érettségi lesz. Természetesen előfordulhat akár a tavalyihoz hasonló megoldás is a vírushelyzet függvényében, remélhetőleg nagyjából a tavaszi szünet végéig ki fog alakulni, hogy mit lehet és mit nem. Alapvetően jó lenne, ha lenne írásbeli és szóbeli is, hiszen ki egyik, ki másik formában erősebb, és így lehetősége van komplexen megmutatni a tudását” – fejtette ki Horváth.

Az NPK elnöke emlékeztetett: az oltási sorrend meghirdetésének nyilvánosságra jutásakor azonnal a köznevelési államtitkárhoz fordult a szervezet, amiben azt kérték, hogy az egészségügyi és szociális szféra után a pedagógusok következzenek. „Azért tettük ezt, mert csak ebben az esetben tudnak a köznevelési intézmények biztonságosan működni. Ez pedig azért fontos, mert ekkor tudnak a szülők is nyugodtan a saját munkájukra koncentrálni, és csak ebben az esetben érhetjük el, hogy minden gyermek megkapja a kora szerint megfelelő fejlesztést, és részesülhessen azokból a közösségi élményekből, amelyek fontosak a tanulás mellett” – mondta a Népszavának Horváth Péter.

(Kiemelt képünk: Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke beszédet mond az NPK országos szakmai konferenciáján Budapesten, az ELTE Gömb aulájában 2017. május 22-én. Fotó: Koszticsák Szilárd | MTI)

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.