Horváth Csaba frissen megválasztott polgármesterként tagadja, hogy véget vetne az átláthatóságnak Zuglóban

2019. október 27., 15:19

Szerző:

Az MSZP-s Horváth Csaba, aki az ellenzék közös jelöltjeként a szavazatok 50,33 százalékával lett polgármester Budapest XIV. kerületében, az új képviselő-testület október 28-i alakuló ülésére benyújtott előterjesztése szerint rögtön azzal szeretné kezdeni, hogy

szinte bármiben egyedül dönthessen, illetve ne kelljen a képviselőtestület hozzájárulása több százmillió forintos ügyekhez

– írja az Átlátszó.

Horváth eszerint úgy módosítaná a képviselőtestület szervezeti és működési szabályait, hogy a polgármester egy személyben, a testület megkerülésével hozhatna döntést szinte bármilyen, a képviselő-testület hatáskörébe tartozó ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti. Zuglóban ilyen nem szerepelt az SZMSZ-ben (szervezeti és működési szabályzat) korábban.

Ennek a jogkörnek a biztosítása azzal járhat, hogy a polgármester megkerülheti azokat az átláthatósági és nyilvánossági garanciákat, amelyek a képviselőtestület működéséhez kapcsolódnak - jegyzi meg az oknyomozó  portál.

Horváth az Index érdeklődésére viszont azt mondta: egyetlen olyan hatáskörről sem tud, amely többletként lenne megfogalmazva a korábbi szmsz-hez képest. Ő a jegyzőnek azt a felkérést adta, hogy egy egységes szerkezetű szmsz-t készítsen. Egyébként meg nem is érti, mire gondolhatott a lap. 

Az Átlátszó által kiemelt másik dolog egy salátarendelet, amely az önkormányzat vagyonát érintő ügyekben is csökkentené a képviselőtestület döntési jogkörét.

Horváth ugyanis megemelné azt az értékhatárt, amely felett képviselő-testületi hozzájárulás szükséges ingó vagy ingatlan vagyon eladásánál, vételénél, bérbeadásánál.

Horváth Csaba leadta szavazatát a baloldali főpolgármester-j
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A mostani zuglói vagyonrendeletnél az ingó és ingatlan vagyontárgyaknál 50 millió forintos értékhatárig elég a tulajdonosi és közbeszerzési bizottság döntése, e felett képviselő-testületi döntés kell. Horváth javaslata viszont ezt az értékhatárt ingó vagyontárgyak esetén 50 millióról 150 millióra (300%) ingatlanok esetén pedig 50 millióról 250 millióra (500%) emelné - írta az Átlátszó.

Horváth az Index ügyet kérdésére kettéválasztotta az ingóságokra és ingatlanra vonatkozó értékhatárokat. Az ingó vagyontárgyakkal kapcsolatban azt mondta,  hogy abszolút nincs jelentősége, mert az ingó vagyon legdrágább esetben is egy használt autót jelenthet, ami inkább az 1-2 millió kategóriája. A kérdésre, hogy akkor pláne miért kell ehhez hozzányúlni, Horváth azt mondta, hogy

itt volt egy félreírás, nincs jelentősége, csak hozzáigazították az ingatlanhoz.

Horváth szerint egyébként tényleg nem életszerű felvetés, hogy 150 millió legyen az értékhatár, de nincs jelentősége, azon pedig már nem változtatna, de felesleges lenne az ülés előtt hozzányúlni, mert téves következtetést vonnának le belőle.

A lényeg szerinte, hogy Zuglóban eleve semminek az értéke nem éri el még az eredeti 50 milliós értékhatárt sem.

Az ingatlanok esetében a szocialista politikus szerint az történt, hogy az életből kért példát, és ahhoz kérte igazítani az értékhatárokat. De szerinte a zuglói önkormányzat

eddig sem és ezután sem akar ingatlanokat értékesíteni.

Az értékhatár emelésre viszont azért volt szükség, mert ha mégis értékesítene, vagy bérbadásról döntene az önkormányzat, akkor, ha a testület egyszer már határozott arról, ne kelljen még kétszer a testület elé vinni szavazásra (egyszer a pályázatkiíráskor, egyszer az értékesítés győztesének kihirdetéséről). A tulajdonosi és a közbeszerzési bizottság elvégzi a pályáztatást és a legjobb ajánlatot elfogadva dönt – magyarázta.

Az értékhatárral kapcsolatban megjegyezte, hogy Zuglóban egy átlagos társasház építésére alkalmas telek már meghaladja azt. Ez inkább a lakossági és kisebb, (például) üzlethelyiségre vonatkozik.

A felvetésre, hogy ez az értékhatár, illetve hogy üzlethelyiségek kiadása, tipikusan olyan terület, amiről hetente, havonta jelenik meg valamilyen hír, hogy valamelyik önkormányzat kinek, hogyan játszotta ki olcsón, baráti alapon Horváth arról biztosította az Indexet, hogy

Zuglóból nem volt ilyen hír és nem is lesz.