Horvát lap: Nagy konfliktus van Orbán és a horvát kormányfő között

A lap információi szerint egy óriáscég felvásárlása körül áll a bál. 

2022. szeptember 7., 13:23

Szerző:

„Nagy konfliktus Orbán és Plenkovic között: A horvát miniszterelnök személyesen fogja megakadályozni a Fortenova magyar felvásárlását” címmel jelent meg cikk vasárnap a Nacional horvát hetilap honlapján, írja a G7

Az egykori Agrokor átalakulásával létrejött Fortenova a régió legnagyobb mezőgazdasági vállalata. Több mint 45 000 alkalmazottal, 29 gyártóüzemmel és több mint 2500 értékesítési hellyel a Fortenova Group a legnagyobb magánmunkaadó a délkelet-európai régióban. Áprilisban jelentettek be, hogy a társaságban 43 százalékos részesedéssel bíró orosz Sberbank az Ukrajna megtámadása után bevezetett szankciók miatt eladja részesedését az Indotek Csoportnak. Az Indotek többségi tulajdonosa Jellinek Dániel, aki a tizedik leggazdagabb magyarnak számít 189 milliárd forintos vagyonnal.

A Nacional több politikai és gazdasági forrásra hivatkozva viszont azt írta, hogy a horvát kormány megpróbálja megakadályozni az üzletet. Az újság azzal magyarázta Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök döntését, hogy „komoly kétségei” támadtak az Indotek Csoport tulajdonosi hátterével kapcsolatban

– írja a G7. A horvát lap állítása szerint a „komoly kétségek” tárgya az, hogy Jellinek Dániel és Orbán Viktor között szorosabb üzleti kapcsolat lehet a látszatnál. Jellinek Dániel a G7 megkeresésére azt mondta, hogy az újság állításait légből kapott információknak tartja. „Egy ekkora ügyletnél rengeteg olyan ellenérdekelt van, akiknek érdeke lehet hamis információkat terjeszteni” – mondta.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az Észak-atlanti Tanács ülése előtt a madridi Ifema kongresszusi központban 2022. június 30-án. Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.