Havi 75 ezer forint plusz pénzre pályázhatnak a pedagógusok

A most kezdődő tanévben több mint 1600 olyan pedagógus részesülhet az ösztöndíjban, akik a tehetséggondozásban is tevékenyen részt vesznek.

2023. augusztus 23., 08:01

Szerző:

Havi nettó 75 ezer forintos ösztöndíjra pályázhatnak a tanárok a kormány által most meghirdetett Köbüki programban – írja a Magyar Nemzet. A pedagógusoknak ezért a pluszpénzért nem kell pluszmunkát vállal­niuk, a Köbüki programot meghirdető Kulturális és Innovációs Minisztérium azt szeretné, ha továbbra is tevékenyen részt vállalnának a tehetséggondozásban. 

A pályázat részleteiről Hornung Ágnest családügyi államtitkár azt nyilatkozta, mindenki számára nyitott, minél több tehetséget azonosító és aztán folyamatosan támogató, átlátható és utánkövethető rendszert szeretnének létrehozni, amelybe a jelenleg is futó tehetséggondozó programokat is betagoznák.

Az oktatók nyílt pályázati rendszerben, a www.emet.gov.hu oldalon jelentkezhetnek, és a nyertes pályázók tíz hónapon át havi nettó 75 ezer forint támogatást kaphatnak munkájuk további folytatására, a tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő tevékenységük ösztönzésére. A pályázat benyújtására egy hónapig van lehetőség, az eredményhirdetés októberben lesz.

Ez az ösztöndíjprogram nem a köznevelési rendszerhez kapcsolódó bérkiegészítés, hanem a tehetséggondozás támogatása, az abban részt vevő tehetséggondozók további motiválása – mondta Hornunk Ágnes, hozzátéve, hogy „a mi feladatunk, hogy elősegítsük a tehetségek felfedezését, továbbá a tehetségük kibontakoztatásához szükséges támogatást minél teljeskörűbben biztosítsuk. Úgy tudnak elindulni képességeik kibontakoztatása felé, ha vannak olyan szakemberek, akik felfigyelnek rájuk és fejlesztik őket, egyengetik pályájukat”.

A most kezdődő tanévben több mint 1600 pedagógus részesülhet a támogatásban, amelyre több mint 1,2 milliárd forintot különítettel a kormány.

(Kiemelt képünk illusztráció. Unsplash)