Félmillióról húszezerre csökkentette Hoppál Péter büntetését a választási bizottság

Csak húszezer forintot kell fizetnie Hoppál Péter fideszes képviselőnek az eredeti 500 ezer forint helyett, amiért Pécs főterén kihúzta a konnektorból a kivetítőt az ellenzék kampányeseményén.

2022. október 12., 07:47

Szerző:

Hoppál Péter pénzbírságának 96 százalékát visszavonta a Nemzeti Választási Bizottság új elnöke – írta a HVG.hu. Hoppál még a 2022-es országgyűlési választási kampányban kapott 500 ezer forintos bírságot, amiért Mellár Tamás, Baranya megye 1-es választókerületének (végül győztes) jelöltjének LED-falát kihúzta a konnektorból Pécs belvárosában.

Ezt most az új NVB mindössze 20 ezer forintra szállította le. Pedig a bizottság még áprilisban azt mondta ki, Hoppál „a népszerűsítő kampányeszköz működését biztosító tápkábel áramforrásról történő lecsatlakoztatásával megsértette a választási törvény szerinti jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét”.

Annak idején Hoppál tette után úgy védekezett, „lépni kellett, hogy megállítsuk Gyurcsány hazugsággyárát”.

Mint utólag kiderült, Hoppál mérséklésért történt fellebbezése már április 3-án sikerrel járt, a választási bizottság 7 szavazattal 5 ellenében 20 ezer forintra csökkentette a megfizetendő büntetés összegét.

A mérséklésre az NVB-ben az a tag, Sasvári Róbert tett javaslatot, akit a parlament nemrég újraválasztott tagnak. Egy másik NVB-tag, Sárhegyi Zoltán egyenesen 0 forintra való mérséklést javasolt, de az ő indítványát elvetették. Sasvári amúgy 2010 és 2013 között még a Fidesz delegáltjaként vett részt a választási bizottság munkájában.

(Kiemelt kép: Hoppál Péter és Varga Judit igazságügyminiszter. Fotó: Varga Judit Facebook-oldala)