Szombattól lép érvénybe az ellenőrzés a szlovén–magyar határon

A jogosítvány nem elég, érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal lehet átlépni a határt.

2023. október 20., 18:27

Szerző:

 

Az Index úgy tudja, már szombattól érvénybe lép a szlovén–magyar határnál az ellenőrzés. Az Európa nagyvárosaiban jelentkező terrorveszély miatt Szlovénia úgy döntött, hogy felfüggeszti a schengeni egyezményt és bevezeti a határellenőrzést a magyar és a horvát határnál.

Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter azt mondta, „a közel-keleti helyzet bonyolult, mindent meg kell tennünk Szlovénia biztonsága érdekében”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán azt írta, a terrortámadások, valamint a közelmúlt terrorcselekményei az európai emberek fizikai biztonságát fenyegetik, ugyanakkor kárt szenved az európai gazdaság is, hiszen a schengeni zónán belüli határellenőrzések nehezítik és lassítják a kereskedelmi forgalmat és a vállalatok határon átnyúló működését.

Európa versenyképessége napról napra romlik, a bevándorlás és az ennek következtében megnőtt terrorfenyegetettség miatt lezárt határok most ennek az amúgy is megroggyant versenyképességnek adnak egy nagy pofont – tette hozzá a külügyminiszter.

Szombattól tehét ideiglenesen, de legalább 10 napra visszaállítja Szlovénia a határellenőrzést a magyar és horvát határszakaszain, az intézkedés következtében hosszabb menetidővel kell számolni. A nagykövetség honlapja felhívja a figyelmet az érvényes úti okmány meglétének fontosságára, ami vagy az érvényes útlevelet, vagy a személyazonosító igazolványt jelenti.

A jogosítvány Szlovéniában nem elegendő a személyazonosság igazolására.

 

 (Képünk illusztráció, Pexels)

A hidegfront felhőzete és csapadékzónája fokozatosan kelet felé elvonul, mögötte már nagyobb területen válik szakadozottá a felhőzet. Nagyobb mértékben viszont csak a hajnali, reggeli óráktól valószínű felhőzetcsökkenés.