Hirado.hu: megvan a Médiahatóság új elnöke

A hirado.hu tudni véli, ki lesz Karas Mónika utódja. 

2021. október 16., 15:44

Szerző:

Dr. Karas Monika október 31-i dátummal távozik, és az Állami Számvevőszéknél folytatja pályafutását. A hirado.hu információi szerint dr. Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, a Médiatanács korábbi tagja lehet az utódja – írta az Infostart. 

Karas Monikát a miniszterelnök javaslatára 2013. augusztus 19-én nevezte ki – az elhunyt Szalai Annamária helyére – a médiahatóság vezetőjévé az államfő, a kinevezéssel Karas automatikusan a Médiatanács elnökjelöltjévé vált, a parlament pedig szeptember 9-én meg is választotta kilenc évre a testület élére.

A Médiatanács négy tagját ugyancsak kilenc évre 2019 decemberében választotta meg az Országgyűlés kormánypárti többsége, azonban Hankiss Ágnes, a médiatanács tagja idén augusztusban elhunyt.

Kara Mónika lemondása megnyitotta a lehetőséget, hogy a jelenlegi kormánytöbbség döntsön az új elnökről, akinek a posztja kilenc évre szól. A 444 annyi kiegészítéssel élt a hírrel kapcsolatban: nem a Fidesznél lett kegyvesztett, a kormánypártnak aligha lehet oka panaszra, Karas idején gond nélkül állt össze egy óriási kormánypárti sajtókonglomerátum, amihez a hatóságnak egy szava sem volt. Egyszerű hatalmi sakkozásról van szó: ha Karas még ebben a ciklusban távozik, akkor a Fidesz gyorsan meg tudja választani az utódját parlamenti kétharmaddal 9 évre, 2030-ig.

 

(Kiemelt kép: Karas Mónika, MTI)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.