A nyár eddigi legerősebb hidegfrontja közelít felénk

Szerdán tíz fokot eshet a hőmérséklet, a zivatarok vonulását helyenként 100 km/órát meghaladó szél és nagy méretű jég kísérheti.

2023. július 24., 12:24

Szerző:

Heves zivatarokat, szelet, a hét közepére tíz fokos lehűlést hoz, de csütörtökre távozik hazánkból – írja az Időkép.

Hétfőn megerősödő délnyugati széllel tovább fokozódik a meleg, 31-36 fokos kánikulában lesz részünk. A nap nagy részében sokat fog sütni a nap, majd késő délutántól, estétől egy északnyugat felől közeledő hullámzó hidegfront hatására az ország északi felén egyre többfelé kell zivatarokra, heves zivatarokra készülni.

A zivatarok rendszerbe is szerveződhetnek, vonulásukat felhőszakadás, 100 km/órát meghaladó szél és nagy méretű jég kísérheti, emiatt a legtöbb északi megyére narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Éjjel már délebbre is kiterjed a zivatartevékenység, kedden pedig többfelé, több hullámban lehetnek záporok, zivatarok. Heves zivatarok főként délen és keleten várhatók ezen a napon. A délnyugati szél késő délutántól egyre többfelé északnyugatira fordul, és zivataroktól függetlenül is megerősödik. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt: északon és nyugaton 24-29, délen és keleten még 30-36 fok várható.

Viharos szél és tíz fokos lehűlés jön

Szerdán is számítani kell még záporokra, zivatarokra, de délután egyre inkább keletre korlátozódik a csapadék. Az északnyugati szél erős, a Dunántúlon, majd a középső tájakon is többfelé viharos lesz, a legerősebb széllökések sebessége zivataroktól függetlenül is elérheti a 70-80 km/órát. Jelentős lehűlésre készülhetünk, keleten még 26-29, máshol már csak 19 és 25 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Csütörtökre a front elhagyja térségünket, keleten, északkeleten lehetnek még eleinte záporok. Hajnalban a szélcsendes völgyekben 10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, napközben pedig az élénk, erős szélben nem lesz melegebb 22-27 foknál.

(Kép forrása: Shutterstock.com)

Tegnap 17:27

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.