Megérkezett a hidegfront, fejfájós lehet a péntek

Az átmeneti enyhülés után mától ismét lehűlés kezdődik, majd jövő keddtől változékony, többször esős időben lesz részünk.

2024. január 19., 08:49

Szerző:

Pénteken hazánkba ér egy hidegfront, túlnyomóan borult időre számíthatunk, napnyugta után kezd el csökkenni északnyugat felől a felhőzet. Az esőt fokozatosan mindenhol havas eső, havazás váltja, legkésőbb a délkeleti tájakon történik meg a váltás. Ezzel együtt azonban fokozatosan csökken a csapadékhajlam is, leghamarabb az Észak-Dunántúlon és északkeleten, legkésőbb a déli és a keleti határszélen, illetve a középső országrészben kialakuló összeáramlási zóna mentén szűnik meg a havazás. A Dunántúlon és a Duna vonalában az északnyugati, másutt az északkeleti szelet kísérik erős, az Észak-Dunántúlon, illetve a Zemplén térségében viharos széllökések  – írja a met.hu.

A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +3 fok között várható, de délkeleten reggel még +5, +7 fok is lehet, majd ott is csökkenni kezd a hőmérséklet. Késő este -4, +2 fok valószínű.

A hidegfront érkezését követően reggeltől egyre többfelé lehet számítani havazásra, legkisebb eséllyel és mennyiségben az Észak-Dunántúlon és Borsod térségében. Az ország nagyobb részén inkább csak lepel - 2, 3 cm vékony hóréteg képződhet, de a déli tájakon (különösen a Dél-Dunántúlon), a keleti határ közelében (kiemelten Szabolcs és Hajdú keleti részei), valamint a Duna-Tisza közén (Bács-Kiskun, Gödöllői-dombság) kialakuló összeáramlás mentén 3-7 cm hullhat. Lokálisan esetleg 10 cm körüli mennyiség sem kizárt péntek estig. A hőmérséklet a csapadékhullás idején várhatóan fagypont körül (esetleg kicsivel azalatt) fog alakulni, így napközben a hóréteg olvadozhat.

Pénteken erős hideg fronthatás várható, így fejfájás, erősödő migrén lehet a legáltalánosabb tünet az erre érzékenyeknél.

A reggeli, délelőtti órákig még az északnyugati, északi irányú szelet a Dunántúl középső és nyugati részein, valamint északkeleten viharos (60-80 km/h-s) lökések kísérhetik. Napközben erős lökések továbbra is lehetnek, majd estére csillapodik a légmozgás.

Jó hír, hogy a szeles, csapadékos időnek köszönhetően kiválóan alakul a levegőminőség.

Szakemberek szerint egyébként az optimálisnál enyhébb idő van. Január első hetének meleg, csapadékos időjárását hideg és az ország nagy részén száraz tíz nap követte. Az éjszakai jelentős fagyok, és a többször napközben is fagypont körüli hőmérsékletek gyérítették a kórokozókat és kártevőket, a talajok felszín közeli néhány centiméteres rétege is átfagyott, és csökkent a belvízborítás is.

Az átmeneti enyhülést péntektől ismét lehűlés követi, majd jövő keddtől változékony, többször esős időben lesz részünk.

(Kiemelt kép: R3F / Science Photo Library)

Tegnap 08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.