Hiába az infláció és a megszorítások: imádjuk a használt autókat

A folyamatosan emelkedő árak ellenére is növekszik a használt autók iránti kereslet – közölte a Használtautó.hu kedden.

2022. július 19., 13:47

Szerző:

A közlemény szerint az első fél évben a múlt évhez mérten 9,8 százalékkal nőtt a külföldről behozott autók száma, a növekedést a forint gyengülése lassíthatja, mert az éves tendenciával ellentétben júniusban már 9,6 százalékkal csökkent az import, amelynek kétharmadát a 10 évnél idősebb autók adták – írják a közleményben.

A Használtautó.hu adatai szerint az eladásra kínált autók átlagéletkora a 2020-as 12,3 évről az idei első fél év során 12,9 évre nőtt. A kínálat jelentősen átalakult, két évvel ezelőtt még a feladott hirdetések több mint ötöde 500 ezer forintnál olcsóbb autót kínált, 2022-re a legolcsóbb kategória részaránya 15 százalék alá csökkent. Míg az 1-3 milliós modellek aránya stagnált, a 3-5 milliósoké enyhén, az 5 millió forint felettieké már jelentősen növekedett.

A tulajdonosváltások terén az Opel Astra, a Suzuki Swift, a Ford Focus sorrend alakult ki, a Használtautó.hu kereséseinél a Volkswagen Golf, a BMW 3-as sorozat, az Opel Astra, az importnál pedig a Volkswagen Golf, az Opel Astra, a Ford Focus szerepel az élen – olvasható a közleményben.
Katona Mátyás, a Használtautó.hu autópiaci szakértője a közleményben hangsúlyozta, a hirdetések mintegy harmadát még mindig az 1-3 millió forintos szegmens adja, a keresések döntő részét is itt indítják.

A piac változását az is jól mutatja, hogy az említett legnépszerűbb árkategóriában az autók forgási ideje a 2020-as 112 napról 50 napra csökkent, vagyis ennyivel gyorsabban kelnek el. Míg 2 évvel ezelőtt a 3 milliós autó még átlagár felettinek számított, ma már kifejezetten olcsó - tette hozzá a szakértő.

Az áremelkedést a piac egyelőre elfogadta, az egyre szerényebb kínálatú 500 ezer forint alatti kategóriában szinte a felére csökkent a keresések aránya, az 5-7 millió forintos kategóriában 50 százalékkal nőtt. A 7-10, a 10-15 és a 15-20 millió forintos régióban a 2020-as értékhez képest is duplázódott, míg a 2019-eshez mérten háromszorosára nőtt a keresés, a 20 millió forint feletti kategóriában pedig a 2019-es szinthez mérten látható kétszeres keresési arány – írja a Használtautó.hu.

(Kiemelt kép: használt autó piac. Fotó: Dimény András)

Nehéz volt gyerekek sorsa, valamint a gyerekek nevelése Magyarországon. A nehéz körülmények okai között szerepelnek a korlátozott óvodai férőhelyek, az akadozó egészségügyi ellátás, továbbá az is, hogy megduplázódott a gyermekpornográfia áldozatainak száma.